Opening van de vernieuwde centrale onderdoorgang in het station Brussel-Noord door de NMBS

| Wie voor zijn werk naar Brussel pendelt legt per dag gemiddeld 27 kilometer af. Dat is een pak meer dan het gemiddelde voor werknemers in de rest van België dat iets meer dan 20 kilometer bedraagt.

Brussel haalt meeste voordeel uit telewerk na coronacrisis

GR
© BRUZZ
07/05/2020

Volgens sociaal secretariaat Acerta zou een structurele invoering van het telewerken na de coronacrisis in ons land het meest voordelig zijn voor Brussel. Uit cijfers blijkt dat in normale omstandigheden 6 op 10 werknemers afkomstig zijn van een regio buiten de hoofdstad. Met 27 kilometer ligt de gemiddelde woon-werkverkeerafstand ook hoger dan in de rest van België.

De kans is bijzonder groot dat telewerk na de coronacrisis onze manier van werken voor een aanzienlijk deel zal blijven bepalen. “In het post-coronatijdperk zullen minder pendelkilometers afgelegd worden,” zegt Sarah De Groof van sociaal secretariaat Acerta in een persbericht.

Extra troeven voor Brussel

Volgens de organisatie heeft de coronacrisis een mentaliteitswijziging teweeggebracht. Telewerk zal structureel zijn ingang vinden in ondernemingen. En daarvoor kan Brussel een paar extra troeven op tafel leggen.

“Zes op de tien werknemers pendelt het gewest binnen vanuit een andere regio. Zij zijn vooral werkzaam in grote ondernemingen en die kunnen het aantal pendelkilometers het sterkst terugdringen. En dat levert zowel de werknemer als het bedrijf flink wat tijdswinst op. De grotere bedrijven beschikken ook over de nodige IT- en andere infrastructuur om telewerk in groten getale in te voeren.”

Bovendien ligt de woon-werkverkeerafstand gemiddeld ook hoger bij iemand die werkt in Brussel. “Iemand die pendelt naar zijn werk legt vandaag gemiddeld zo’n 20,5 km af. In Brussel ligt dat met een afstand van 27 kilometer een pak hoger. Al is dat de laatste jaren wel sterk verminderd. In 2005 bedroeg de gemiddelde pendelafstand naar Brussel nog 37,6 km.”

Geen totale ontmanteling van de werkvloer

Meer dan zes op de tien bedrijven voerde tijdens de coronacrisis al telewerk in, zo blijkt uit cijfers van Acerta. Al wil dat niet zeggen dat we daarom op weg zijn naar een totale ontmanteling van de werkvloer.

“Het zal vermoedelijk gaan om één à twee dagen thuiswerk per week, nooit om de volledige werkweek. Het sociaal contact op de werkvloer blijft erg belangrijk en kan de creativiteit tijdens het werk stimuleren”, aldus De Groof nog.

Acerta

| In 2005 bedroeg de pendelafstand van een werknemer in Brussel nog 37,6 km. Dat is vandaag met 27 kilometer een pak minder, maar ligt wel nog ruim boven het Belgisch gemiddelde van iets meer dan 20 kilometer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Economie , pendelen , telewerk , Acerta

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni