Naast atleten zullen ook 20 Belgische bedrijven aan het werk zijn in Tokio. Een van hen is het Brusselse Pitagone, dat voorziet in mobiele barrières die ramvoertuigen moeten tegenhouden. Normaal gesproken zou ook Bics van de partij zijn in Tokio. Dat Brusselse bedrijf werkt in het domein van telecommunicatie, maar zag de vraag naar zijn diensten op het laatste nippertje wegvallen.
Brusselse bedrijven nemen ook deel aan Olympische Spelen
De Belgische delegatie is deze spelen met maar liefst 122 atleten. Maar dit is niet het enige record dat België brak in Tokio. Voor dit evenement nemen ook 20 Belgische technologiebedrijven deel aan de Spelen. Onder hen, twee Brusselse bedrijven: Pitagone en Bics. Dat schrijft La Capitale.
Pitagone is een Anderlechts bedrijf, opgericht in 2016. Voor Pitagone zijn het dus de eerste Olympische Spelen. Dit bedrijf, gespecialiseerd in antiterrorisme, heeft mobiele barrières ontwikkeld tegen ramvoertuigen, om terroristische acties zoals die in Nice in 2016 te voorkomen. Deze barrières hebben tegenover de klassieke betonblokken enkele belangrijke voordelen: ze zijn mobiel en gemakkelijk te verplaatsen. Deze barrières gebruiken kinetische energie om de motor van het voertuig te doorboren dat zich een weg probeert te banen, waardoor het voertuig onmiddellijk stopt.
Sinds de oprichting is Pitagone een echt succes. De mobiele barrières zijn nu zichtbaar op heel veel evenementen, waarvan het meest recente het Euro 2020-voetbaltoernooi was. In Tokio stelt Pitagone zijn mobiele slagbomen ter beschikking aan de lokale autoriteiten, om de veiligheid van de Spelen te garanderen.
Bics ziet vraag wegvallen
Het tweede Brusselse bedrijf dat deelneemt, of eerder had moeten deelnemen, werkt in de telecommunicatiesector. Bics is opgericht in 1997, werkzaam in maar liefst 200 landen en is toonaangevend op het gebied van internationale telecommunicatie.
Hoewel het hoofdkantoor van het bedrijf in Brussel is gevestigd, heeft het ook 15 andere kantoren over de hele wereld.
Tijdens de Spelen biedt het bedrijf zijn diensten aan aan operators in de regio om zo voldoende capaciteit te ontwikkelen, en te kunnen voldoen aan de vraag van het daar aanwezige internationale publiek.
Door de coronacrisis vinden de Olympische Spelen in Tokio helaas achter gesloten deuren plaats, zonder buitenlands publiek. Wat dus een impact had op Bics. Hoewel het bedrijf normaal gesproken ondersteuning biedt aan operators, zal men dit jaar niemand ter plaatse sturen.
Wel staat Bics klaar om de lokale operatoren waarmee het werkt, te helpen als ze daar behoefte aan hebben.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Olympische Spelen Tokio