December 2017: conferentie van Brusselse burgemeesters Hervé Doyen (Jette), Marc-Jean Ghyssels (Vorst), Charles Picqué (Sint-Gillis) en Philippe Close (Brussel-Stad)

| Hervé Doyen (CDH) (links,red.) is burgemeester van Jette en voorzitter van de coferentie van de Brusselse burgemeesters. Daar staat volgens hem iedereen achter het gebruik van de GAS-boete voor mensen die de coronaregels aan hun laars lappen.

Brusselse burgemeesters staan achter GAS-boetes voor corona-overtreders

Godfried Roelant
© BRUZZ
30/03/2020

Burgemeester van Jette Hervé Doyen (CDH) en voorzitter van de conferentie van de negentien Brusselse burgervaders blijft achter de GAS-boete staan voor mensen die de coronamaatregelen aan hun laars lappen. “Het is de meest efficiënte manier om overtreders aan te pakken en recidivisten aan het verstand te brengen dat de situatie ernstig is.”

De politiezone West schreef afgelopen weekend 160 GAS-boetes uit voor mensen die zich niet aan de strenge afstandsregels houden. Die moeten de mensen sensibiliseren voor de gevaren van het coronavirus en zo mee de opmars ervan een halt toeroepen. Maar nu blijken de sancties niet wettelijk te zijn.

‘Tijdelijke uitzondering nodig’

De coronamaatregelen die vorige week vrijdag na overleg binnen de Nationale Veiligheidsraad werden verlengd, bevatten namelijk federale strafbepalingen. Het uitschrijven van een gemeentelijke administratieve sanctie voor een overtreding is daardoor onwettelijk.

“Een voorstel voor ‘administratieve covid-19-sancties’ zal daarom uitgewerkt worden, met onmiddellijke inningen en uniformiteit van toepassing op het hele grondgebied”, klonk het toen. Die boodschap werd door zo goed als alle politiezones gezien als een toelating om GAS-boetes te blijven uitschrijven. Want dat gebeurt al sinds het weekend van 21 maart, toen de ‘zachte lockdown’ werd afgekondigd.

Binnen de politiek is er wel al langer een draagvlak om mensen die de coronaregels niet respecteren administratief te straffen. En dat is er nog steeds. “Het is inderdaad onwettelijk, maar er wordt gewerkt aan een oplossing”, verklaarde justitieminister Koen Geens (CD&V) aan De Standaard.

“Als men gemeentelijke administratieve sancties wil toepassen, dan zal de oplossing er wellicht in bestaan om in een tijdelijke uitzondering te voorzien.” Die uitzonderingsregel moet er ook voor zorgen dat niemand voor dezelfde inbreuk twee keer kan worden bestraft: strafrechtelijk en via een GAS-boete.

‘GAS-boete is meest efficiënte middel’

Het College van Procureurs-Generaal buigt zich nu over de zaak. Maar voor Hervé Doyen, burgemeester van Jette en voorzitter van de conferentie van Brusselse burgemeesters, is het een uitgemaakte zaak. Administratieve boetes hebben op het vlak van efficiëntie grote voordelen tegenover strafrechtelijke.

"Als iemand een GAS-boete krijgt, dan ligt er binnen de week een brief met een vraag tot betaling in de bus. Dat schrikt af."

Hervé Doyen, burgemeester van Jette en voorzitter van de conferentie van de Brusselse burgemeesters

Hervé Doyen (CDH), burgemeester in Jette

“Kijk, het is nu van het grootste belang om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan en er voor te zorgen dat mensen voldoende afstand houden. De GAS-boete is volgens mij, en het overgrote deel van de burgemeesters, de enige manier om dat te doen”, zegt hij kordaat.

“Bij een proces-verbaal duurt het vier maanden vooraleer iemand voor de rechtbank moet verschijnen. Als iemand een GAS-boete krijgt, ligt er binnen de week een brief met vraag tot betaling in de bus. Dat schrikt af en helpt om recidivisten aan het verstand te brengen dat de situatie ernstig is. Alleen zo kan er einde komen aan de epidemie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Samenleving , Hervé Doyen , GAS-boete , conferentie van Brusselse burgemeesters , coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni