Burgemeester Emir Kir van Sint-Joost-ten-Node wil de namen en adressen kennen van inwoners die positief testen op het coronavirus. "Zo kan de gemeentedienst voorstellen om hun boodschappen te doen, zodat zij zeker thuisblijven", verklaart hij. De Brusselse gezondheidsinspectie zegt dat dat onmogelijk is uit privacyoverwegingen.
Burgemeester Emir Kir wil weten wie besmet is in Sint-Joost
Op dit moment deelt de Brusselse gezondheidsinspectie, die onderdeel is van de GGC, enkel gegevens over besmettingen in bepaalde wijken of clusters. Burgemeesters kunnen de exacte adressen van de Covid-19-patiënten uit hun gemeente dus niet zomaar te weten komen.
Dat vindt Emir Kir, de burgemeester van Sint-Joost, onhandig. "Het is belangrijk dat we de wijken kennen waar besmettingen plaatsvinden, maar het zou nog belangrijker moeten zijn dat wij de besmette personen zelf kunnen contacteren", aldus Kir. "Zo kunnen we hen helpen door hun boodschappen te doen of naar de apotheek te gaan, zodat we zeker zijn dat die mensen thuisblijven. Het gaat erom dat we de verplichte quarantaine kunnen observeren, in de veiligheid van alle Belgen."
De gemeente heeft al een boodschappendienst voor oudere inwoners, zodat die tijdens de lockdown niet zelf naar de winkel hoeven. Kir wil die dienst uitbreiden naar alle Tennodenaren die omwille van een besmetting in quarantaine moeten blijven. "Maar als ik enkel de wijken ken, kan ik die mensen niet doorverwijzen naar onze diensten", zegt hij. Verder wil Kir de preventiecampagnes uitbreiden door in de betrokken straten te gaan flyeren of mensen te verwittigen om zich te laten testen. "Het is niet dat ik geobsedeerd ben om persoonlijk te weten wie het is. Van mij mogen die gegevens gerust naar sociaal werkers gaan. Zolang we als gemeente maar kunnen helpen."
Vertrouwelijk
Of het nu de burgemeester is of een sociaal werker, de federale overheid is er stellig over: "We delen geen persoonlijke gegevens met gemeenten en dat zullen we ook niet beginnen doen", zegt woordvoerder Peter Poulussen van het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Zij is bevoegd voor Sciensano, het wetenschappelijk instituut dat alle besmettingen registreert en rapporteert. "Enkel de regionale gezondheidsinspecteurs kunnen die cijfers inzien. Zij beslissen hoe er verder mee wordt omgegaan", zegt Poulussen.
In alle gevallen moet het medisch geheim en de privacy gerespecteerd blijven. "In extremis zou iemand met medische kwalificaties nog aan persoonlijke gegevens kunnen geraken, maar dat geldt nooit voor een politiecommissaris, OCMW-medewerker, een schepen of burgemeester", legt Poulussen uit. "Eens je namen en adressen begint te delen, haal je het systeem onderuit. Mensen zijn nu al erg terughoudend om mee te werken aan contactopsporing."
Ook de Brusselse gezondheidsinspectie laat weten dat ze niet in die richting zullen evolueren. "We geven de gemeenten enkel kaartjes per wijk mee", aldus Inge Neven. "Het is niet de bedoeling dat we persoonlijke gegevens meedelen, zoals besmettingen in bepaalde woonblokken, want dat is te confidentieel."
Morgen is er een nieuwe, Gewestelijke Veiligheidsraad, waarbij de burgemeesters van alle 19 gemeenten aanwezig zullen zijn. Kir wil zijn voorstel daar op tafel leggen. Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) laat alvast weten dat het geen kans op slagen heeft. "We delen geen adresgegevens mee aan de gemeenten", zegt zijn woordvoerder Pascal Devos. "Het staat de burgemeester natuurlijk vrij om zo'n boodschappendienst aan zijn gehele bevolking voor te stellen, voor het geval iemand die nodig heeft in quarantaine. Dat komt neer op hetzelfde resultaat."
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Veiligheid , Emir Kir , privacy , besmettingshaarden coronavirus
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.