De politiezone Brussel-Zuid is gespecialiseerde zedeninspecteurs aan het opleiden. Dat heeft de korpschef van politiezone Zuid, Jurgen De Landsheer, zondag in de Zevende Dag gezegd. Maïté Meeus van collectief Balance Ton Bar ziet geen heil in een specialisering van het politiekorps. “Het gaat hier over menselijke competenties waarover elke agent zou moeten beschikken.”
Collectief Balance Ton Bar ziet geen heil in zedeninspecteurs
Lees ook: Politiezone Zuid pakt acht verdachten op en neemt voor 425.000 euro aan goederen in beslag
Veel vrouwen stuiten nog te vaak op victim blaming en ongeloof wanneer ze aangifte doen van seksueel geweld bij de politie. De Landsheer erkent het risico: “Onze politiemensen hebben niet de superkrachten om alles te kunnen. Ze moeten zoveel zaken kennen en kunnen dat het een probleem is als er zoiets op u afkomt.”
Specialisering van het korps
Dat sommige politiemensen niet goed weten wat ze moeten doen, wijt De Landsheer aan hun jonge leeftijd. Maar hij werkt ook aan een verdere opleiding van zijn agenten. “We werken al een paar jaar samen met het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG).” Dat heeft afdelingen in de ziekenhuizen van Gent (UZ Gent), Brussel (UMC Sint-Pieter) en Luik (UMC Luik).
“Onze politiemensen hebben niet de superkrachten om alles te kunnen"
De ervaring van die samenwerking met het ZSG doet de korpschef inzetten op een verdere specialisering binnen zijn korps. “Wij leiden nu zedeninspecteurs op die een gespecialiseerde vorming krijgen.”
Volgens Maïté Meeus van collectief Balance Ton Bar zouden echter alle inspecteurs zo'n opleiding moeten volgen. “Sommige slachtoffers hebben het gevoel dat ze worden uitgelachen en er niet naar hen geluisterd wordt. Dat zorgt vaak voor een tweede trauma, naast het eerste trauma door seksueel geweld.”
Globale aanpak
De aandacht voor de opleiding van zedeninspecteurs binnen politiezone Zuid, komt er nu er een onderzoek loopt naar feiten van verkrachting en aanranding van de eerbaarheid door een barman in café Waff.
Maïté Meeus van Balance Ton Bar, ijvert voor een globale aanpak van het seksueel geweld in Brussel. “We moeten dit allemaal samen aanpakken. Politici, politie, actievoerders en horeca-uitbaters.”
Een specialisering van het politiekorps acht ze dus niet opportuun. “Ik denk dat er zoveel gevallen van seksueel en ander geweld tegen vrouwen zijn, dat een specialisering binnen het politiekorps niet interessant is. Voor mij is het een basisvaardigheid om op een gepaste manier te kunnen luisteren naar een slachtoffer.”
Apart slachtofferonthaal
Wat te denken van een apart slachtofferonthaal? De Landsheer stelt voor om te werken aan een slachtofferonthaal op maat, dat buiten het politiekantoor valt en waar slachtoffers van seksueel geweld op een gepaste manier kunnen worden onthaald en doorverwezen.
“Idealiter heeft elk politiecommissariaat zo'n onthaal, maar dat lijkt me geen haalbaar idee op korte termijn,” zegt Meeus, die eerst werk wil maken van overleg met verschillende partners uit het uitgaansleven. “Met name Chez Ginette, Dyoukes, Barabar, Spirito en Mirano hebben aangegeven mee te willen werken aan een veiliger nachtleven.”
“Het gaat hier over menselijke competenties waarover elke agent zou moeten beschikken”
Vanaf volgende week zit Balance ton Bar samen met verschillende feministische collectieven uit Brussel om te brainstormen over een reeks maatregelen. “Het komt er dan op aan om deze maatregelen ook effectief te doen naleven.”
Ook De Landsheer wil bij politiezone Zuid meer samenwerken met de horeca-uitbaters. “Dankzij corona hebben we veel meer contact met horecauitbaters. We willen van die contacten gebruik maken om partnerschappen aan te gaan.”
Gemeente Elsene werkt mee
De gemeente Elsene plant tot slot ook een overleg met Balance Ton Bar volgende week. Burgemeester Doulkeridis had eerder al aangegeven dat zijn gemeente actie zal ondernemen om de strijd tegen seksueel geweld op te voeren.
Balance Ton Bar zal het schepencollege vragen om deze maatregelen niet zomaar op eigen houtje te nemen, maar daarvoor in overleg te gaan met verschillende vrouwencollectieven. “Zij voeren deze strijd al heel lang,” argumenteert Maïté Meeus.
Lees meer over: Brussel , Elsene , Veiligheid , actua , seksueel geweld , balance ton bar , Zorgcentrum na Seksueel Geweld , De Zevende dag , politiezone Zuid , Jurgen De Landsheer , Maïté Meeus
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.