De Erasmushogeschool Brussel (EHB) biedt haar verontschuldigingen aan bij studenten van het tweede jaar Office Management. Een datalek bij de online examens zorgde ervoor dat ze de opgenomen examens van medestudenten en hun eigen beoordeling konden bekijken. Enkele docenten zouden zich bij die beoordelingen ongepast en kwetsend hebben uitgelaten.
Datalek Erasmushogeschool Brussel: kwetsende beoordelingen bij online examens
Om de veiligheid van de studenten te garanderen en de coronamaatregelen zo goed mogelijk na te leven worden er ook op de EhB heel wat examens digitaal afgenomen. Deze examens worden opgenomen, zodat ze kunnen dienen als bewijsmateriaal bij eventuele klachten achteraf. Bij een examensessie voor studenten van het tweede jaar Office Management liep het vorige week mis omwille van een datalek.
'Enorm confronterend'
De studenten kregen plots toegang tot opnames van examens van andere studenten, maar ook tot de opgenomen beelden van de beoordelingen van de drie betrokken docenten. Daar zagen de studenten hoe docenten kwetsende opmerkingen maakten tijdens het verbeteren van de examens. "Enorm confronterend. Zéker wanneer je uitlatingen als ongepast ervaart of de indruk krijgt dat je beoordeeld wordt op basis van uiterlijk of religie", klinkt het bij EhB.
De betrokken docenten mogen tot het einde van het academiejaar geen onderwijstaken meer uitvoeren. De directie en docenten hebben zich na het incident vorige vrijdag meteen verontschuldigd bij de betrokken studenten en zijn met hen in dialoog gegaan. "Elke student kan zijn of haar individueel resultaat opvragen bij de directeur van het departement. Wie wil, kan het examen opnieuw afleggen, deze zittijd nog, bij andere docenten", stelt de EhB.
Geen opnames meer in de toekomst
Bij de puntentoekenning van de docenten werden er ook vragen gesteld door de studenten die hun beoordeling konden bekijken. De opnames werden door de EhB onderzocht en die concludeert dat bepaalde beoordelingen wellicht nauwkeuriger konden. "Ook bleek dat een aantal bemerkingen over de studenten weinig ter zake deden: veelal gaat het over gebrekkige capaciteiten, taalfouten of een zeer traditionele kijk op het leven," aldus de EhB.
Het examenreglement werd intussen aangepast. Net zoals mondelinge examens op de campus voorheen niet opgenomen werden, zullen ook de mondelinge examens die via teams doorgaan, niet meer opgenomen worden.
De directie van de hogeschool lichtte ook de gegevensbeschermingsautoriteit in van het datalek. Ann Brusseel, algemeen directeur van de EhB, nam tenslotte al contact op met Christophe Busch, directeur van het zopas opgerichte Hannah Arendt Instituut voor diversiteit, stedelijkheid en burgerschap. Ze vraagt hen om de docenten en studenten te begeleiden in het debat over samenleven in diversiteit.
Onderzoek bij Unia
De studentenraad van de EhB noemt de workshop alvast een positief signaal, maar vraagt nog een extra, onafhankelijk onderzoek bij gelijkekansencentrum Unia. "De studentenraad vindt het jammer dat de betrokken docenten onprofessioneel zijn omgegaan met het beeldmateriaal alsook met de al dan niet objectieve beoordeling omtrent het examen", melden zij. "We hopen meer duidelijkheid te krijgen omtrent het voorval en wachten dus dit onderzoek (door Unia, red.) af. Onze Erasmushogeschool is enorm divers en dat is een absolute meerwaarde voor de Vlaamse en Brusselse samenleving. We hopen dat een dergelijk voorval nooit meer plaatsvindt", stelt de EhB-studentenraad.
Het stelt de studentenvertegenwoordigers wel tevreden dat de betrokken studenten, indien ze dat wensen, hun examens opnieuw kunnen afleggen bij andere docenten.
Lees meer over: Brussel-Stad , Veiligheid , Onderwijs , Erasmushogeschool Brussel , datalek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.