Het Gewest neemt de nodige maatregelen om de veiligheid van feestvierders op oudejaarsavond zoveel mogelijk te garanderen. Dat zegt Zeynep Balci, woordvoerder van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), na een uitspraak van terreurexpert Pieter Van Ostaeyen (KULeuven). Hij zei dat hij oudjaar "zeker niet in centrum Brussel" zal vieren, uit angst voor een terroristische aanslag.
Hoe veilig is Brussel met oudjaar? 'Crisiscentrum surveilleert alles'
"Ik heb daarstraks met mijn vriendin overlegd waar we oudejaarsavond gaan spenderen en ik kan je één ding zeggen: centrum Brussel gaan we zeker niet doen," liet Van Ostaeyen maandag optekenen in Het Laatste Nieuws.
Bij BRUZZ duidt hij die uitspraak: "Het was niet de bedoeling om paniek te zaaien of aanbevelingen te geven. Ik vermijd álle massabijeenkomsten, ongeacht waar ze plaatsvinden, omdat die vaak het doelwit zijn van aanslagen. Daarbij volg ik mijn buikgevoel, ik baseer mij niet op cijfers of op een concrete dreiging." Ook in Antwerpen of het centrum van Mechelen, waar de expert woont, zal hij niet aftellen naar 2024.
Woordvoerder Zeynep Balci wenst niet inhoudelijk op zijn uitspraak te reageren. "Als hij weet heeft van een concrete dreiging, moet hij dat bij het OCAD (het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, red.) melden en dan moeten we die dreiging serieus nemen," zegt de woordvoerder van de minister-president. "Op dit moment hebben wij geen aanwijzingen ontvangen van een extremistische aanslag."
Elke straat gesurveilleerd
Balci benadrukt wel dat het Gewest sinds 2020 over een crisiscentrum beschikt: een bunker die gevuld is met schermen waarop elke straat in Brussel in beeld komt. De beelden komen van bewakingscamera's en drones. "De technologie is zelfs zo uitgerust dat als we een persoon met een groene jas zoeken, we op de beelden iedereen met een andere jas kunnen elimineren," zegt ze.
Tijdens oudejaarsavond zal dat crisiscentrum, net zoals op elke andere dag, operatief zijn. De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene zal het gewestelijk crisiscentrum met oudjaar coördineren. Alle lokale politiezones, de federale politie, vervoersmaatschappij MIVB en de Brusselse brandweer zullen in het crisiscentrum aanwezig zijn. Dat is altijd het geval bij grote evenementen, zoals betogingen of de 20 kilometer door Brussel.
Ook bekijkt het Gewest om een verbod op vuurwerk in te voeren op oudejaarsavond. "Dat is al een aantal jaren het geval op vraag van de politie en de burgemeesters. Dit jaar hebben we die vraag opnieuw gekregen."
"Het is niet mogelijk om bij bijeenkomsten als oudjaar iedereen te controleren," zegt terreurexpert Van Ostaeyen nog. Volgens hem moeten burgers de situatie vooral "realistischer inschatten:" "In Frankrijk (waar afgelopen weekend een terroristische aanslag werd gepleegd, red.) staan 17.000 namen op een lijst van mensen die potentieel geradicaliseerd zijn. Er bestaan geen cijfers van het totaal aantal geradicaliseerden in Europa. Ook de situatie in Gaza en Israël is een mogelijke trigger voor geradicaliseerden. Aanslagen zoals die in Frankrijk zijn nog maar het topje van de ijsberg."
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Pieter Van Ostaeyen , minister-president Rudi Vervoort , gewestelijk crisiscentrum , Aanslag 16 oktober 2023 , oudejaarsavond