In de Vanoverbekelaan in Ganshoren heeft een vijftiental krakers een leegstaand woonzorgcentrum bezet. De politie heeft de bewoners op de hoogte gebracht van de geldende coronamaatregelen en wacht voor een eventuele uitzetting het bevel van de vrederechter af. “Maar daarvoor moet de prive-eigenaar van het gebouw eerst zelf een procedure aanspannen,” zegt Caroline Vervaet, politiewoordvoerster van de zone West.
Krakersgemeenschap bezet verlaten woonzorgcentrum in Ganshoren
Wanneer precies de bewoners het verlaten rusthuis aan de Vanoverbekelaan voor het eerst hebben betreden is onduidelijk. Het gaat om een kraakgemeenschap van een vijftiental personen. Volgens politiewoordvoerster van de zone West Caroline Vervaet bevinden er zich geen kinderen onder de groep.
'Geen va-et-vient in coronatijden'
Hoewel het gebouw al geruime tijd geen dienst meer doet als woonzorgcentrum, heeft de eigenaar de standaard nutsvoorzieningen niet afgesloten. De krakers hebben er dus toegang tot water, gas en elektriciteit. Tijdens een controle wezen politieagenten de aanwezigen in het gebouw op de coronamaatregelen die vandaag van kracht zijn.
“Er is hen duidelijk gemaakt dat wij veel belang hechten aan de strikte naleving daarvan. Zolang de gemeenschap geen nieuwe leden opneemt, is er geen probleem. Maar als we merken dat het aantal mensen in het gebouw toeneemt, of de samenstelling van de groep voortdurend verandert, dan zal gepaste actie volgen. Want het is zeker niet de bedoeling dat de plek een komen en gaan wordt van krakers op doortocht. Van een va-et-vient mag absoluut geen sprake zijn," legt Vervaet uit.
Spandoek met contactgegevens
Op dit moment verloopt het verblijf van de nieuwe bewoners in ieder geval rustig. De wijkagent ontving nog geen enkele klacht. Opvallend is dat de krakers zelf een spandoek aan een balkon hebben bevestigd met daarop de naam en het telefoonnummer van een contactpersoon. Dat geeft buurtbewoners de kans om bij eventuele ergernissen de krakers daarvan rechtstreeks op de hoogte te brengen.
Buiten met aantoonbare bewijzen van bijvoorbeeld de verstoring van de openbare orde, is het voor de politie en de gemeente ook niet mogelijk om het gebouw te laten ontruimen. “Daarvoor moet de prive-eigenaar eerst een procedure aanspannen bij de vrederechter. Maar dat is nog niet gebeurd. Pas daarna kan een vrederechter een bevel tot uitzetting uitvaardigen," aldus Vervaet, die er nog aan toevoegt dat de eigenaar wel degelijk op de hoogte is van de bezetting van zijn eigendom.
Lees meer over: Ganshoren , Veiligheid , Samenleving , coronavirus , kraakpand , verlaten woonzorgcentrum
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.