Een patrouille van de politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst) is maandagavond vermoedelijk met een valse oproep naar de Square Albert in Anderlecht gelokt. Ter plaatse intimideerde een vijftigtal jongeren de agenten. Er werd met stenen richting hun wagen gegooid.
Kuregemse jongeren lokken politie in de val met valse oproep
In het VRT-programma De Afspraak verwees korpschef Jurgen De Landsheer woensdag naar het incident. "Een patrouille werd naar een woonwijk gelokt met een valse oproep. Toen de agenten daar aankwamen, werd de weg geblokkeerd en het politievoertuig gemolesteerd", vertelde De Landsheer tijdens het studiogesprek over agressie tegen de politie.
Een woordvoerster van de zone Zuid zegt aan onze redactie dat de feiten zich maandagavond voordeden aan de woonblokken op het Square Albert in Anderlecht. Een patrouille werd ter plaatse gestuurd, na een melding van een geschil tussen twee personen. "We kregen heel weinig informatie van de getuige. Onze agenten kamden de buurt uit, maar er was niets te zien."
Steen naar patrouillewagen
Tot er na een aantal minuten verschillende jongeren hun ongenoegen kenbaar maakten over de aanwezigheid van de agenten. "Een vijftigtal individuen uit de wijk was niet tevreden. De patrouille wilde de locatie verlaten, maar er werd een middelgrote steen naar hun wagen gegooid", aldus de politiewoordvoerster. "De agenten vroegen versterking, maar die bleek niet nodig. Vijf minuten later waren alle jongeren verdwenen."
De politie beschikt over camerabeelden en zal proberen te achterhalen wat er gebeurd is en of het mogelijk is de jongeren te identificeren. "Voorlopig leverde dat onderzoek nog niets op", aldus de woordvoerster.
De agenten zijn diegene die op het terrein de vrijheid van burgers afnemen.
De voorbije maanden lopen de spanningen tussen politie en Brusselaars hoog op. Afgelopen week waren er onder meer incidenten in Elsene en Jette. Woensdagavond hebben twee jongeren politiemensen bekogeld tijdens een interventie in de Essegemwijk in Jette, dat meldt politiewoordvoerster Caroline Vervaet. ”Onze mensen zijn uitgestapt en hebben te voet de achtervolging ingezet op de twee daders”, zegt Vervaet, die daarmee de berichtgeving van La Capitale bevestigt.
“Een van hen, een meerderjarige, kon worden opgepakt. Maar bij de arrestatie werden onze mensen omsingeld door zo’n vijftien omstanders. Ze gooiden met projectielen en probeerden met duw- en trekwerk de arrestatie te verhinderen. We hebben nogmaals het geluk gehad dat niemand van onze mensen daarbij ernstig gewond zijn geraakt. Na de arrestatie van de verdachte werd het politievoertuig opnieuw bekogeld op weg naar het commissariaat. De jongvolwassen verdachte werd na verhoor ter beschikking gesteld van het parket.”
Volgens korpschef De Landsheer is het grootste probleem dat de amokmakers er vaak zonder gevolgen mee wegkomen, dat verduidelijkt hij in De Afspraak. "Ik denk dat er dringend nood is aan een lik-op-stukbeleid. De straffeloosheid en de perceptie dat je zomaar overal mee weg kan komen, die moeten aangepakt worden in Brussel."
Imagoschade tijdens corona
De Landsheer pleit voor een nultolerantiebeleid, waarbij gevallen van agressie tegen politie en andere hulpdiensten niet meer geklasseerd kunnen worden zonder gevolg. "De agenten die belaagd werden in Elsene zijn werkonbekwaam. Nochtans traden ze goed op, want ze gebruiken zelf geen geweld om de arrestatie uit te voeren. In zo'n gevallen moet je de daders streng en snel bestraffen."
De korpschef van de politiezone Zuid denkt dat de coronacrisis een grote factor is voor de verzuurde relatie tussen burger en agent. "Ons imago heeft een stevige knauw gekregen. Wij zijn diegene die de maatregelen moeten doen naleven, de boetes uitschrijven, sluitingen opleggen aan winkeliers. Wij zijn diegene die burgers hun vrijheid afnemen", aldus De Landsheer.
Lees meer over: Anderlecht , Veiligheid , Jurgen De Landsheer , politiezone Zuid , agressie tegen politie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.