Handen wassen en geen kussen geven. De voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus zorgen ervoor dat Brusselse collega's hun klassieke begroeting achterwege moeten laten. Ook de scholen zijn waakzaam, maar toch blijft het devies: niet panikeren.
Niet kussen, niet panikeren
Voor de leerlingen van het atheneum in Etterbeek was het maandag een gewone lesdag. Leerlingen moeten hun handen goed wassen, ze mogen elkaar geen kus geven en in de school hangen posters met informatie over het coronavirus.
Maar sommige bedrijven in Brussel gaan wel wat verder. Banken zoals BNP Paribas Fortis en ING, en vastgoedgroep AG Real Estate, vragen aan werknemers die in risicogebieden geweest zijn om twee weken thuis te blijven en van daar te werken. In openbare gebouwen zoals Muntpunt is men proactief. Er staat desinfectiegel voor de handen en ook hier geldt de regel: niet kussen.
In Sint-Lambrechts-Woluwe schakelt men nog een trap hoger. Het gemeentehuis laat niemand meer binnen die op reis is geweest in risicogebied. Ook op scholen moeten leerlingen die bijvoorbeeld in Italië zijn gaan skiën, thuis blijven en naar de dokter voor een controle.
Al maken de bewoners zich nog niet te veel zorgen. Een kus valt te vervangen door een simpele knik met het hoofd, zegt deze man.
'Geen paniek'
Een nuchtere houding is aangewezen, vindt ook de Brusselse regering. Minister-president Rudi Vervoort (PS) hield vanmiddag een buitengewone Gewestelijke Veiligheidsraad met alle 19 burgemeesters over het coronavirus.
Er is beslist om de federale voorzorgsmaatregelen te volgen. Dat wil zeggen dat mensen die in risicogebieden zijn geweest en symptomen hebben, zich moeten laten testen. Grote evenementen worden zeker nog niet afgelast.
Wie symptomen van corona vertoont en uit een risicogebied komt, moet zich wel bij de dokter melden. In het UZ Brussel hebben ze nog geen patiënten met corona gevonden, maar ze houden wel screenings. Dat vertelt hun diensthoofd interne geneeskunde, professor Patrick Lacor, aan BRUZZ.
"We moeten vermijden dat mensen in grote getale naar de ziekenhuizen trekken, want dan riskeer je besmetting in de wachtruimten", zegt hij. Wie zich zorgen maakt, contacteert dus best eerst de huisarts.
Lees meer over: Veiligheid , coronavirus , Patrick Lacor , Rudi Vervoort
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.