| Agenten aan station Brussel Zuid, donderdagnamiddag.

Nieuwe actie aan Zuidstation moet politieaanwezigheid benadrukken

JB
© BRUZZ
31/08/2023

Verschillende politiediensten hebben donderdagnamiddag opnieuw een actie op poten gezet in en rond het Zuidstation. De focus lag vooral op de bestrijding van criminaliteit: een tiental mensen werden opgepakt. Daarnaast organiseerde het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) een vergadering om de problematiek in en rond het station te coördineren. De bevoegde diensten en overheden maakten daar de visie van hun actieplannen bekend.

Na de grootscheepse politieactie van afgelopen zaterdag willen de verschillende betrokken overheden en de ordediensten het Zuidstation niet opnieuw aan zijn lot overlaten.

“Daarom vindt er vandaag een nieuwe actie plaats, waarbij we extra controles uitvoeren die we in de toekomst zullen blijven herhalen”, zegt An Berger, woordvoerster van de federale politie aan BRUZZ. “Zowel door agenten in uniform als in burger.”

Daarvoor slaan verschillende politiediensten de handen in elkaar met allerlei sociale partners en ook NMBS en Securail.

“De bedoeling is tweeledig: criminaliteit zoals gauwdiefstallen en vals geld aanpakken, en langetermijnoplossingen zoeken voor mensen die hulpbehoevend zijn, samen met sociale organisaties of de Dienst Vreemdelingenzaken.”

Om 17u30 waren er in het station zelf 13 personen administratief aangehouden (12 omdat ze gekend zijn voor Gauwdiefstallen , 1 voor verstoring openbare orde) en 7 gerechtelijke dossiers opgestart (o.a voor verboden wapenbezit, valse documenten en drugsbezit)

"Verschillende organisaties hebben dakloze mensen met wie zij in contact staan ter plekke verwittigd opdat zij niet zomaar opgepakt zouden worden"

Amélie Deprez, Dokters van de Wereld

Daklozen verwittigd

Al leek het er ter plekke op dat de politieteams, die veelal verspreid patrouilleerden in het station, vooral oog hadden voor de aanpak van criminele feiten die typisch geassocieerd worden met stations. Aan het tweede luik, dat focust op kwetsbare profielen, leek minder aandacht te worden gehecht.

Het feit dat verschillende organisaties zoals Bruss’Help (dat zich ontfermt over dak- en thuisloze mensen) woensdag hadden aangekondigd dat er een nieuwe politieactie gepland was, zit daar volgens Dokters van de Wereld voor iets tussen.

“Wij waren inderdaad al op de hoogte en verschillende organisaties hebben dakloze mensen met wie zij in contact staan verwittigd opdat zij niet zomaar opgepakt zouden worden of ze hun spullen niet zouden verliezen”, aldus Amélie Deprez, Brussels coördinator voor Dokters van de Wereld.

Die boodschap moet als een lopend vuurtje verspreid zijn, want bij aanvang van de politieactie waren er inderdaad erg weinig daklozen aan het Zuidstation te vinden.

“Maar zij zullen straks wellicht terugkeren. Je kan dus stellen dat deze actie nergens toe leidt. De middelen die in repressie worden gepompt, kunnen beter naar opvang en begeleiding van dakloze mensen gaan, zeker nu er straks nog meer mensen op straat zullen belanden door het federale asielbeleid, terwijl het totaal aantal mensen op straat telling na telling blijft stijgen.”

Politieagenten in het Zuidstation

| De focus lag donderdagnamiddag vooral op de bestrijding van criminaliteit.

Coördinatie actieplan

Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) heeft donderdag ook een vergadering georganiseerd om de problematiek in en rond het station te coördineren. De bevoegde diensten en overheden maakten daar de visie van hun actieplannen bekend. Dat meldt Laura Demullier, woordvoerder van het Crisiscentrum.

"De verschillende partners zullen samenwerken samen op drie assen", klinkt het. "De eerste is de aanpak van de criminele en illegale fenomenen in en rond het Zuidstation. De politiezone Brussel-Zuid en de Federale Politie nemen hier de voortrekkersrol in. Daarnaast is er de toestand van hulpbehoevenden en mensen met een gezondheidsproblematiek, zoals daklozen en drugsverslaafden, en de openbare netheid in en rond het station. Daar is het safe.brussels dat het voortouw neemt."

Ten slotte zijn er de infrastructurele aanpassingswerken die een belangrijke impact moeten hebben op het verbeteren van de veiligheid en de leefbaarheid in en rond het station. Die as wordt aangestuurd door NMBS en Infrabel, aldus nog het NCCN.

"De beoogde acties zijn preventieve en repressieve maatregelen op korte, middellange en lange termijn. Het gaat onder meer over acties van de ordediensten op het terrein, de begeleiding van de verschillende doelgroepen, de renovatie en ontwikkeling van verschillende locaties, initiatieven om de coördinatie tussen verschillende actoren te verbeteren, de verdeling en versterking van de bevoegdheden. Alle betrokken overheden, bedrijven en verenigingen uiten bovendien een duidelijke wil om samen te werken."

"De gedetailleerde plannen worden in de loop van volgende week gevalideerd, wat niet betekent dat er op het terrein nog geen acties kunnen genomen worden op het terrein", besluit Laura Demullier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sint-Gillis , Veiligheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni