De Amerikaanse president Joe Biden komt woensdagavond naar Brussel en dat zal de hoofdstad geweten hebben. Zoals gewoonlijk worden draconische veiligheidsmaatregelen genomen die voor heel wat hinder zorgen. Mensen die verzot zijn op speciale limousines, vliegtuigen of wapens, kunnen zich dan weer in de handen wrijven.
Parkeerverbod, terrassen binnenzetten en verkeershinder: zo voel je de komst van Biden
In Brussel vinden achtereenvolgens een NAVO-, EU- en G7-top plaats, en dit allemaal op donderdag. Biden is niet het enige staatshoofd dat daarop afkomt, maar wel degene met de meeste veiligheidseisen.
Woensdagavond al landt hij op Melsbroek, de militaire kant van de luchthaven in Zaventem. Vertrekkende vluchten worden daarvoor een half uur stilgelegd.
Biden vliegt met de gekende Boeing VC-25A, die Air Force One heet als de president aan boord is. Die vliegtuigen, want er zijn er twee, zijn trouwens al 32 jaar oud. Nieuwe exemplaren zijn nog onder Trump besteld, maar lopen steeds opnieuw vertraging op.
Een nachtje ambassade
Overnachten doet Biden wellicht in de Amerikaanse ambassade aan het Warandepark. Het gros van zijn personeel slaapt in The Hotel even verderop, aan de kleine ring.
Rond beide plekken wordt woensdagmiddag al een veiligheidsperimeter ingesteld, net als rond de NAVO in Haren en de Europese wijk, al worden die zones pas donderdagochtend afgesloten.
In die zones mag geen enkel voertuig achterblijven, zelfs geen fiets of step. Verkeer is er niet toegelaten, ook geen openbaar vervoer. Net daarom raadt de MIVB aan om de metro te nemen, gezien bussen en trams gehinderd zullen worden
Handelaars worden in de zone ook verzocht hun terrasmeubilair binnen te plaatsen. Vuilniszakken mogen niet op de openbare weg en ramen van gebouwen moeten 'te allen tijde' gesloten blijven.
Vuilnisbakken worden verzegeld. Volgens Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad gebeurt hetzelfde met de riooldeksels, nadat een deel van het rioleringsnetwerk ook nog eens grondig geïnspecteerd wordt. Dat kon de politie van Brussel Hoofstad-Elsene echter niet bevestigen. Wat wel zeker is: enkel bewoners en officials mogen de zone betreden, en dan nog pas na het vertonen van een identiteitskaart.
Maar niet alleen in die zones is er hinder. Overal waar Biden en de andere staatshoofden komen, zijn er tijdelijke verkeersafsluitingen, onder meer op de Ring 0, de E40 tussen Sterrebeek en het Reyerscomplex, de Wetstraat, de Belliardstraat, de Waterloolaan, de Gulden Vlieslaan en de kleine Brusselse ring bovengronds. Bijgevolg zullen ook verschillende tunnels in Brussel afgesloten worden voor het verkeer. De politie raadt iedereen dan ook aan om Brussel met de wagen te vermijden.
600 pk
De vrijgekomen ruimte kan Biden gebruiken om ongestoord van top naar top te rijden. Dat doet hij wellicht in 'The Beast', een 5,5 meter lange Cadillac One die meer dan 7 ton weegt, gepantserde deuren heeft van 20 centimeter dik en 600 pk onder de motorkap heeft.
Volgens Autogids kan de wagen indien nodig het vermogen tijdelijk tot 1.000 pk opvoeren door stikstof te injecteren, maar dan nog gaat de Cadillac One niet sneller dan 96 km/u. Zelfs chemische aanvallen zou de president moeten kunnen overleven, want bij dreiging wordt het interieur volledig van de buitenwereld afgesneden en heeft het een eigen zuurstofvoeding.
2000 agenten
Voor de beveiliging van Biden en zijn collega-staatshoofden zijn heel wat mensen tewerk gesteld, naar schatting 2000 politiemensen, onder wie een pak motards, maar ook hondenbrigadiers, helikopterpiloten en scherpschutters. Een speciale tak houdt zich bezig met drones, volgens gold commander Michel Goovaerts een fenomeen waar vroeger onvoldoende rekening mee werd gehouden. Terwijl men tijdens het bezoek van Trump in 2017 nog een arend moest lenen bij de Nederlandse politie, kan men sinds vorige zomer de vogel thuislaten en overschakelen op eigen middelen.
De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene nam immers deel aan het Europese dronevangersproject 'Skyfall', gecoördineerd door de Antwerpse politie. Concreet beschikken ze nu over een 'jammer', die besturing van de drone kan verstoren. Daarnaast hebben ze ook een lanceertoestel, de Skywall, dat een net kan afschieten richting drone, waarna de gevangen drone aan een parachute naar beneden dwarrelt.
Hoe draconisch de maatregelen ook zijn, vrijdag reist president Biden alweer door naar Warschau in Polen, en kan Brussel herademen. Wat deze hele top kost, is momenteel nog onbekend. In 2019 kreeg het Brussels Gewest een dotatie van 55 miljoen euro van de federale overheid, voor de beveiliging van de Europese toppen. Maar deze NAVO en G7-top schakelt nog een tandje hoger qua beveiliging. Wat de totale kostprijs is en wie wat betaalt, is voorlopig onduidelijk.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Politiek , NAVO-top , G7 , doortocht Joe Biden in Brussel , Europese Raad