Politiezone Brussel-West heeft al twee keer een taser gebruikt tijdens een interventie, en onderschrijft daarmee de visie van federaal minister Annelies Verlinden: een stroomstootwapen is een nuttige toevoeging aan het arsenaal, maar niet per se nodig als standaarduitrusting voor elke agent.
Politie Brussel: 'Gebruik taser werkt vooral de-escalerend'
Als het van Annelies Verlinden (CD&V) afhangt, mag straks elke politiezone de taser gebruiken als wapen tijdens interventies. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De minister van Binnenlandse Zaken moet eerst nog het wettelijk kader daarvoor goedgekeurd krijgen, maar voorziet geen problemen.
Dat betekent niet - indien het zover komt - dat een taser standaarduitrusting wordt van elke agent op straat, het betekent wel dat een korps het wapen in bepaalde situaties kan en mag gebruiken.
Proefprojecten
Een taser schiet twee pijltjes af waar 50.000 volt wordt doorgejaagd. Dat zorgt ervoor dat de spieren van een persoon samentrekken, waardoor zij geïmmobiliseerd worden. Comité P, het toezichtsorgaan dat de methoden en activiteiten van de politie onderzoekt, stelde zich eerder in een rapport over de invoer van stroomstootwapens kritisch op. Ze waren vooral tegen een algemene invoer voor alle politieambtenaren.
Er lopen momenteel 35 proefprojecten in verschillende politiezones, waarbij de wapens getest worden door politieambtenaren. Om het wapen te hanteren moet een agent ook zelf een elektrische schok ondergaan. Politiezone Brussel-West is een van de zones die meedeed aan het proefproject.
“Binnen de Brigade Anti-Banditisme beschikken we over één stroomstootwapen, een Axon taser 7, dat gedeeld wordt tussen drie ploegen,” zegt Johan Berckmans, hoofdcommissaris van politiezone Brussel-West. Hij bevestigt dat alle politieambtenaren een opleiding volgden om met het wapen om te gaan. "We zijn van mening dat stroomstootwapens collectief gebruikt moeten worden, en zeker niet tot de algemene uitrusting van politieambtenaren moeten behoren. Het effectieve gebruik van het wapen is niet zo hoog. “Het wordt vooral gebruikt om agressieve of gewapende personen te kunnen overmeesteren, wat tot nu toe twee keer gebeurde. Een keer bij een gewapend persoon op de openbare weg en een keer bij een weerspannige gedetineerde die een mes had.”
De politiezone stelt daarnaast dat het wapen al meerdere keren met succes is bovengehaald om een situatie te de-escaleren.
Hoewel het gebruik van stroomstootwapens minder gevaarlijk is dan vuurwapens, is het niet zonder risico’s. Zo lopen personen onder invloed van stimulerend middelen het gevaar om een hartstilstand te krijgen.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Politiek , Annelies Verlinden , stroomstootwapen , politie