Bij de ontruiming van het Ter Kamerenbos zijn zaterdag 132 mensen opgepakt. Vijf personen zijn gerechtelijk aangehouden. Meer dan duizend mensen waren naar het park afgezakt voor het verboden feest La Boum 2. Het kwam tot een kat-en-muisspel tussen de politie en manifestanten, die zich verplaatsten naar de omliggende straten. Omstreeks half tien was de rust teruggekeerd.
Politie ontruimt La Boum 2: 132 arrestaties en 28 gewonden
De deelnemers van La Boum 2 wilden de huidige coronamaatregelen aanklagen, hun vrijheid opeisen en samen feestvieren. De meesten deden dat vreedzaam. Toen het bos ontruimd werd, kwam het echter tot een confrontatie met een deel van de aanwezigen, met arrestaties tot gevolg. De politie was zaterdag dan ook enkele uren zoet met de ontruiming van het Ter Kamerenbos. Daar hadden zich in de loop van de namiddag 1.000 tot 2.000 mensen verzameld voor het verboden feest. De lokale politie bleef de hele dag spreken over "enkele honderden deelnemers".
Van de 132 arrestaties zijn er 127 administratieve aanhoudingen en vijf gerechtelijke. Die vijf personen zijn opgepakt omwille van gewapende weerspannigheid, bedreigingen en verkoop van verdovende middelen. Niemand is ter beschikking gesteld van het parket en één persoon is zondagvoormiddag al vrijgelaten. "Eén persoon werd gisteren reeds verhoord en vrijgelaten na verhoor, de andere vier zullen op een later tijdstip verhoord worden", aldus een parketwoordvoerder. "De verschillende onderzoeken zijn lopende."
Het eerste uur greep de politie niet in. Omstreeks half zes kwam het toch tot een ontruiming van het park. De meeste deelnemers zijn in de uren daarna vertrokken en hielden zich rustig. Een kleinere, maar een harde kern bleef de politie uitdagen. Ze verplaatsten zich uiteindelijk naar de omliggende straten.
Bij de ontruiming vielen 28 gewonden: 15 deelnemers en 13 politieagenten. "Drie collega's werden naar het ziekenhuis gebracht", meldt de politie.
Kat-en-muisspel
Een honderdtal mensen, vooral hooligans en relschoppers, verzamelden zich bij de ontruiming aan de achterkant van de chalet in het zuiden van het park. Daar zette de politie omstreeks tien voor zes een waterkanon in, maar ook traangasgranaten. "Het is een kat-en-muisspelletje aan het worden tussen de politie en de relschoppers, dat zich nu voortzet in de bosjes", zei onze reporter ter plaatse op dat moment. De relschoppers verplaatsten zich uiteindelijk naar de Franklin Rooseveltlaan, waar ze met hout en stenen naar de politie gooiden. In de buurt van het park waren eerder op de dag al messen en vuurwerk in beslag genomen.
Omstreeks half negen waren er nog altijd relschoppers aanwezig in de omliggende straten. Ook daar is het waterkanon en traangas ingezet. De Rooseveltlaan werd deels afgesloten voor het verkeer, meldde Brussel Mobiliteit. De meeste relschoppers trokken naar de Bosvoordelaan, waar ze brandjes stichtten. (Lees verder onder de video)
De brandweer is niet moeten tussenkomen voor die brandjes. Een andere groep deelnemers bleef rondhangen in het park. Rond de vijver werd rond half acht 's avonds nog gechargeerd met paarden om kleinere groepen betogers uiteen te drijven. De paarden werden op hun beurt bekogeld door de deelnemers aan La Boum 2.
Een aanzienlijke groep deelnemers verzamelde zich rond een vreugdevuur. De politie probeerde ook die groep uiteen te drijven. Mensen die op de loop gegaan waren voor de politiecharges, kwamen zelfs langzaam opnieuw het park binnen. Omstreeks 21 uur bevond de laatste groep deelnemers zich in de Bosvoordelaan. Rond half tien was het Ter Kamerenbos weer zo goed als leeg, zag onze reporter ter plaatse.
Waterkanonnen
Bij de ontruiming van het park zijn vier waterkanonnen gebruikt, traangas en tientallen paarden. Er waren ook tientallen politiebusjes in het park aanwezig. Een politiehelikopter hield de situatie vanuit de lucht in het oog. Het Nieuwsblad sprak over 700 politieagenten, maar dat kon de lokale politiezone niet bevestigen. De politie geeft geen informatie over welke middelen ze inzet.
In het park is een man lichtgewond geraakt door een waterkanon. De man kwam op zijn achterhoofd terecht en verloor even het bewustzijn. Hij is verzorgd door ambulanciers en met een hoofdwonde naar het ziekenhuis gebracht. De man is intussen terug bij bewustzijn en lijkt niet in levensgevaar.
De politiezone reageert dat het niet om een aanrijding gaat. "De man is geraakt door een waterstraal van een sproeiwagen", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere aan BRUZZ. "Het gaat om een persoon die voor een sproeiwagen was gaan staan en is geraakt door de straal van een andere sproeiwagen." De politie heeft geen informatie over de leeftijd van de man.
'Feest' van korte duur
De eerste deelnemers van La Boum 2 kwamen omstreeks 14 uur toe in het park. De groep telde uiteindelijk meer dan duizend deelnemers. Verschillende media en aparte Facebookgroepen hebben het over enkele duizenden feestvierders. De politie houdt het bij "beduidend minder mensen dan tijdens La Boum 1". Via drones kondigde de politie preventieve boodschappen aan onder de deelnemers. Sinds 10 uur 's ochtends waren er al 40 stewards van de stad Brussel aanwezig in het park.
Rond half vier begonnen de eerste opstootjes. Een vijftiental voetbalhooligans uit Eupen begon toen met flesjes, eieren en projectielen naar de politie te gooien. Twee interventiewagens moesten zich tijdelijk terugtrekken. Daarop riep de politie versterking in. Gedurende heel de namiddag en avond is de politie bekogeld geweest met voetzoekers, flessen, stenen en takken. De deelnemers hielden zich niet aan de sociale afstandsregels en er werden weinig mondmaskers gedragen.
Vanuit de Kliniek Sint-Jan reageerde hoofdarts Kenneth Coenye al snel op de bijeenkomst in het Ter Kamerenbos. "Aan de aanwezigen van La Boum 2: er is nog steeds geen plaats op intensieve zorgen, dus mocht u in de komende weken ziek worden, begeef u alvast naar Duitsland."
Lees meer over: Brussel-Stad , Veiligheid , la boum 2 , Ter Kamerenbos