"Zeer ontoereikend", "een druppel op een hete plaat" en "we moeten ze nog vinden." Zo reageren de politievakbonden maandag op de belofte van de federale regering om de Brusselse federale gerechtelijke politie (PGF) te versterken met vijftig mensen. De bonden pleiten voor een langetermijnplan voor de politie, "na meer dan tien jaar van totale mismeestering."
Politievakbonden: 'Extra aanwervingen zijn druppel op hete plaat'
"Vijftig mensen gaan het verschil niet maken," zegt Vincent Houssin, ondervoorzitter van de liberale politievakbond VSOA, "nadat de politie, en zeker de federale politie, de voorbije jaren totaal kapot bespaard is." Daardoor moeten de agenten werken in "catastrofale gebouwen," met verouderd materiaal en in een onaantrekkelijk statuut.
"We zijn altijd tevreden als er extra mensen komen, maar nu wordt dit voorgesteld als een zeer grote ingreep," terwijl het "amper een druppel op een hete plaat" is, zei ook Joeri Dehaes van de christelijke vakbond ACV Politie in De Ochtend op Radio 1. Hij wijst erop dat er bij de federale politie een tekort is van 15,4 procent, of in absolute cijfers van 1.940 mensen. "Dan begrijp je dat dit (vijftig extra mensen in Brussel, red.) volledig ontoereikend is."
'Moeten ze nog vinden'
"We moeten die mensen ook nog vinden," voegt Carlo Medo, voorzitter van de vakbond NSPV, toe. Als het politiemensen zijn die van elders naar Brussel komen, dan verschuif je de tekorten, vindt de vakbondsman. Als ze van buitenaf komen, dan kan het drie jaar duren voor ze echt aan de slag kunnen bij de federale gerechtelijke politie, zegt Dehaes dan weer.
De vakbondslui wijzen erop dat het aantal kandidaten voor een job bij de politie al jaren aan het teruglopen is, van 12.000 en meer een aantal jaren geleden tot achtduizend nu. Dat heeft volgens hen te maken met de jarenlange besparingen, waardoor het beroep kampt met een imagoprobleem. De politie is ook geen aantrekkelijke werkgever meer, zeggen ze. "Het loon heeft 23 jaar stilgestaan, premies en voordelen zijn afgeschaft terwijl andere overheidsdiensten net premies invoeren, er wordt gewerkt met aftands materiaal enzovoort," klinkt het.
'Aankondigingspolitiek'
Medo hekelt de "aankondigingspolitiek" van de regering, terwijl "wij resultaten verwachten." Zo zeggen Medo en Houssin dat er eerder honderd extra mensen werden beloofd bij de luchthavenpolitie in Zaventem, maar "die zijn er nooit gekomen." "Bij elke nieuwe regering worden er investeringen beloofd, maar telkens worden we nadien teleurgesteld," aldus Houssin. "In de beleidsverklaringen van deze regering was ook beloofd dat ze het statuut bij de politie aantrekkelijker ging maken. In de praktijk heeft ze net het omgekeerde gedaan."
De vakbonden pleiten dan ook voor een langetermijnvisie op de politie. "Er is een actieplan nodig over verschillende regeringen heen, een soort Octopusakkoord (het akkoord uit 1998 over een verregaande politiehervorming, in de nasleep van de Dutroux-affaire, red.)," adus Houssin. "Er is nood aan een langetermijnplan waar we naartoe willen met de politie," klinkt dat bij Medo.
Wat de nieuwe minister van Justitie, Paul Van Tigchelt, betreft, erkennen de vakbonden zijn ervaring. "We verwachten snel een uitnodiging voor een gesprek," aldus NSPV'er Medo.
Allesbehalve realistisch voor N-VA
Brussels parlementslid voor de N-VA Mathias Vanden Borre wijst erop dat eind vorig jaar naar aanleiding van het oplaaiend drugsgeweld in Brussel beslist werd om het Kanaalplan voor de aanpak van extremisme, terrorisme en radicalisme verder te zetten en aan te passen. Het was de bedoeling om tegen het einde van de legislatuur de federale gerechtelijke politie van Brussel te versterken met 88 extra agenten.
"Ik vrees dat die belofte niet nagekomen zal worden. Op 1 oktober waren 43 van de beloofde 88 extra agenten aangeworven, maar in dezelfde periode hebben 35 ervaren leden de FGP verlaten. De FGP heeft dus tot nu toe maar acht agenten bijgekregen," stelt de N-VA'er op basis van het antwoord dat hij vrijdag tijdens het vragenuurtje van Brusssels minister-president Rudi Vervoort (PS) kreeg.
Nu worden er nog eens vijftig bijkomende mensen beloofd. "Betekent dat dat de FGP op zoek moet gaan naar 130 bijkomende agenten of is dit aantal nodig om het bestaande kader op te vullen? Alleszins zijn de beloftes weinig realistisch op korte termijn. Waar zal de federale regering die mensen vandaan halen?", vraagt Vanden Borre zich af.
Vijf actiepunten
De federale regering kondigde zaterdag, in de nasleep van de aanslag in Brussel, vijf actiepunten aan. Behalve de vijftig aanwervingen bij de Brusselse federale gerechtelijke politie, gaat het om onder meer vijf extra magistraten bij het parket van Brussel en vijfentwintig extra personeelsleden voor de spoorwegpolitie in Brussel.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , politievakbond VSOA , ACV Politie , NSPV