De Frans-Syrische imam Bassam Ayachi staat dinsdag terecht in Parijs voor terroristische samenzwering. Ayachi wordt beschouwd als een veteraan van de radicale islam in België.
Proces tegen imam Bassam Ayachi dinsdag van start in Parijs
De rechtszaak draait rond Ayachi’s activiteiten in Syrië tussen 2014 en 2018, toen hij naar eigen zeggen informatie doorspeelde aan de Franse en Belgische geheime diensten. Er hangt de intussen 75-jarige imam een celstraf tot 10 jaar boven het hoofd.
Bassam Ayachi werd geboren in Aleppo en huwde een Française, na zijn studies in Parijs in de jaren ‘60. Zijn naam duikt op in meerdere terrorismedossiers doorheen de jaren, maar hij werd totnogtoe nooit veroordeeld voor terrorisme.
Duikt op in meerdere terrorismedossiers
In de jaren ‘90 verschijnt Ayachi op de radar van de Belgische veiligheidsdiensten, wanneer hij zich aansluit bij het Belgisch Isamitisch Centrum in Sint-Jans-Molenbeek.
Ayachi is bekend van het huwelijk dat hij zegende in 1999 tussen Abdessatar Dahmane en ‘zwarte weduwe van de jihad’ Malika El Aroud. Dahmane bracht twee dagen voor de aanslagen van 11 september 2001 de Afghaanse krijgsheer Massoud om het leven met een zelfmoordaanslag.
Nog beruchter wordt de imam, wanneer hij tijdens zijn eerste reis in Syrië in 2001, Oussama Atar vergezelt, die beschouwd wordt als het brein achter de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs.
Zeven jaar later wordt Ayachi gearresteerd in het zuiden van Italië, samen met een jonge Franse bekeerling, nadat illegale migranten waren aangetroffen in hun campingcar. Het Italiaanse gerecht beschuldigde Bassam Ayachi van banden met Al Qaeda, waarna hem drie jaar gevangenis wachtte.
Syriëstrijder
Tegelijk wordt in 2008 een van Ayachi’s zonen, Abdelrahman, in Brussel bij verstek veroordeeld tot 8 jaar cel omdat hij via het Belgisch Islamitisch Centrum rekruten ronselde om te vechten in Irak en Afghanistan. Hij trok daarop naar Syrië om er de wapens op te nemen tegen het regime van Bashar al-Assad, na de Syrische revolutie. Abdelrahman Ayachi stierf er in juni 2013 aan het hoofd van een islamitische brigade van het Vrij Syrisch Leger.
Vader Ayachi besluit daarop terug te keren naar Syrië om er “de strijd verder te zetten”, zo verklaarde hij in een Franse documentaire van Stéphane Malterre. Het is omwille van deze activiteiten in zijn geboortestreek Idlib, dat de imam zich vandaag moet verantwoorden.
Het Franse anti-terrorismeparket Pnat beschuldigt Ayachi deel te hebben uitgemaakt van de islamitische groep Ahrar al-Sham en banden te hebben gehad met het Al-Nusra Front (Syrische tak van Al-Qaeda) en de djihadistische beweging rond de Fransman Omar "Omsen" Diaby.
Samenwerking met geheime diensten
Tijdens het onderzoek heeft Bassam Ayachi alvast verklaard enkel met Al-Nusra in contact te zijn gekomen om inlichtingen te kunnen inwinnen voor de Franse en Belgische geheime diensten. In zijn telefoon werden alvast aanwijzingen gevonden die dat kunnen bevestigen.
“Het totaal gebrek aan samenwerking van de Franse ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie met het gerecht, en zelfs de manipulatie van het gerecht, doen vermoeden dat er op een zeker ogenblik een samenwerking bestond tussen de DGSE (de Franse inlichtingendienst, red.) en Bassam Ayachi,” stelde de onderzoeksrechter.
Dat voegt volgens de rechter “enkel een motief toe, maar doet de inbreuken niet teniet.”
Staat terecht met Hachimi M.
Bassam Ayachi werd in maart 2018 aangehouden, bij zijn terugkeer naar Frankrijk, nadat Hachimi M., 33 jaar, ook al was aangehouden.
Hachimi staat samen met Ayachi terecht, omdat hij deel zou hebben uitgemaakt van een sluipschuttersbrigade van Al-Nusra. Hij zou naar eigen zeggen in die organisatie zijn geïnfiltreerd in opdracht van Bassam Ayachi.
“Mijn cliënt heeft zich nooit als geradicaliseerd beschouwd en is steeds gekant geweest tegen de ideologie van IS,” aldus zijn advocate Solène Debarre.
Lees meer over: Brussel , Sint-Jans-Molenbeek , Veiligheid , Bassam Ayachi , al qaeda , Al-Nusra Front , aanslagen Parijs