Interventie in de Emile Feronstraat na een CO-intoxicatie.

Tiener in levensgevaar na CO-intoxicatie in Sint-Gillis

© Belga
20/04/2023

In Sint-Gillis is woensdagavond een tiener ernstig bevangen geraakt door een CO-intoxicatie. Het veertienjarige meisje werd door haar eigen moeder gereanimeerd en vervolgens door de hulpdiensten in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis. Oorzaak van de koolmonoxidevergiftiging was een niet-conforme gasboiler, zo meldt de Brusselse brandweer.

Het was de moeder van het meisje die woensdagavond de noodcentrale belde met de melding dat haar dochter bewusteloos in de badkamer lag, in hun woning in de Emile Feronstraat in Sint-Gillis.

"Ingevolge de bevraging stuurde onze operatrice onmiddellijk de nodige hulp uit voor een koolmonoxidevergiftiging", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Terzelfdertijd moedigde zij de moeder aan om onmiddellijk met een reanimatie te beginnen. Daartoe gaf zij ook de nodige richtlijnen en bleef zij aan de lijn tot de aankomst van de hulpdiensten. Wij wensen trouwens de moed en de vastberadenheid van de moeder, in deze moeilijke en beangstigde momenten, te benadrukken."

Het meisje werd geïntubeerd en geventileerd, en onder MUG-begeleiding overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is haar toestand nog steeds onrustwekkend.

"Er werden hoge CO-waarden gemeten in de badkamer", gaat de woordvoerder verder. "Het dodelijke gas was afkomstig van een niet-conforme boiler op gas. Er was tevens een probleem met de afvoer van de verbrandingsgassen en er was geen ventilatie, noch aanvoer van verse lucht. De gasaansluiting werd afgesloten en verzegeld in gans het gebouw door Sibelga en dit tot er een grondige controle van de installatie is gebeurd."

Ventilatie

De brandweer geeft vier tips om CO-vergiftigingen te voorkomen. "Laat om te beginnen een conform apparaat plaatsen door een erkende technieker, laat het jaarlijkse onderhoud uitvoeren en tevens ook de verplichte controles. Laat ook de afvoer van de verbrandingsgassen nakijken. Ventileer, dat wil zeggen, zorg voor een natuurlijke ventilatie en de aanbreng van verse lucht. Alarmeer, door gehomologeerde CO-melders te plaatsen. En ten slotte: reageer in geval van symptomen zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, plotselinge vermoeidheid, zonder jezelf in gevaar te brengen. Open de ramen, evacueer de aanwezige personen en vraag om bijstand aan de noodcentrale 112, via de applicatie 112.be of via de telefoon."

"Het Brusselse Gewest, in het kader van het programma Renolution, voorziet ook in premies voor het vervangen van verouderde en niet-conforme branders", klinkt het nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni