Het Centrum voor Hart- en Vaatziekten van het UZ Brussel heeft de afgelopen week een aantal patiënten te laat kunnen helpen met een beroerte of zuurstoftekort. Ze roepen hartpatiënten en huisartsen op om noodzakelijke zorg zeker niet uit te stellen door de coronacrisis. “Dit kan vermeden worden door op tijd in te grijpen."
UZ Brussel ziet hoe mensen essentiële zorg uitstellen: 'Schrijnende verhalen'
Pijn in de borst, tintelende ledematen of plots niet kunnen spreken. Het zijn alarmsignalen voor hart- en vaatziekten, die zelfs in coronatijden niet genegeerd mogen worden. Dat meldt het UZ Brussel in een nieuwe oproep naar huisartsen en patiënten, want zij zagen de afgelopen week een aantal patiënten “die door het uitstellen van noodzakelijke zorg in een catastrofale situatie zijn terechtgekomen”, klinkt het.
"Zo heeft één patiënt een beenamputatie moeten ondergaan door te lang gebrek aan zuurstoftoevoer door vernauwing van de slagader”, zegt professor Erik Debing, diensthoofd Vaatheelkunde in het het UZ Brussel. “Eén patiënt is door een beroerte permanent verlamd en een andere patiënt is tijdens het transport naar de operatiezaal overleden door een gescheurde slagader. Dat zijn schrijnende verhalen.”
'Door eerder naar het ziekenhuis te komen, had die patiënt in principe een dag later het ziekenhuis kunnen buitenwandelen'
Die laatste patiënt had volgens diensthoofd Debing wel degelijk geholpen kunnen worden als hij bij de eerste klachten had gereageerd. “Door eerder naar het ziekenhuis te komen, vanaf de steken in de rug drie dagen ervoor, had die patiënt na een ingreep in principe een dag later het ziekenhuis kunnen buitenwandelen”, aldus Debing.
Het UZ vreest dat de coronatijden voor meer overlijdens kunnen zorgen, ook los van het coronavirus. “Dit kan vermeden worden door tijdig in te grijpen en de noodzakelijke zorg niet uit te stellen”, klinkt het nog.
Lees meer over: Jette , Veiligheid , UZ Brussel , coronacrisis , erik debing , hart- en vaatziekten
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.