In een gerechtelijk onderzoek naar ernstige en georganiseerde sociale fraude met zogenaamde corona-uitkeringen zijn dinsdag dertig huiszoekingen uitgevoerd, hoofdzakelijk in het Brusselse gewest en de provincie Henegouwen. Daarbij raakte een verdachte gewond door een politiekogel en werden 25 personen opgepakt en meegenomen voor verhoor. Dat meldt de RBTF en wordt bevestigd door het federaal parket.
Verdachte van sociale fraude met corona-uitkeringen gewond door politiekogel
Tijdens de lockdown zaten heel wat werknemers tijdelijk zonder werk. De regering besloot daarom om de regels rond de tijdelijke werkloosheid te versoepelen. Naar schatting hebben in maart 2020 meer dan 900.000 personen van dit recht gebruik kunnen maken.
Dimona's
Minstens een aantal malafide figuren zou echter van het systeem misbruik gemaakt hebben door onterecht uitkeringen aan te vragen, via de zogenaamde dimona's. Dat zijn aangiftes die een werkgever moet doen zodra hij iemand in dienst neemt. Dat loopt via de website van de RSZ.
Werkgevers kunnen dimona's ook retro-actief invoeren door bijvoorbeeld pas een dag na de eigenlijke werkdag een dimona in te geven. Door dat systeem is het ook mogelijk om een paar maanden terug te keren in de tijd.
"De diensten van de RSZ en de RVA hebben vastgesteld dat er bij bepaalde bedrijven retroactieve dimona's werden ingevoerd voor verschillende personen van wie de identiteit lijkt te zijn misbruikt," zegt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket.
"Zodra deze dimona-aangiftes waren gedaan, werd er een aanvraag ingediend bij de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW) of een andere betalingsinstelling om de betaling van de corona-uitkeringen te ontvangen. Op die manier werd de identiteit van honderden personen misbruikt."
Lege of valse vennootschapen
De oplichters zouden voor deze operatie ook gebruik gemaakt hebben van lege of valse vennootschappen. Andere personen zouden dan weer in eigen naam uitkeringen ontvangen hebben hoewel ze daar geen recht op hadden. De schade voor de sociale zekerheid wordt momenteel geschat op twee miljoen euro, aldus nog het federaal parket.
Dinsdag vielen speurders van de federale gerechtelijke politie van Brussel en Charleroi, samen met de diensten van de RSZ en de RVA, binnen op dertig adressen en arresteerden daarbij 25 personen.
Bij die huiszoekingen raakte één verdachte gewond door een politiekogel. De politie nam ook drie wapens en verschillende luxevoertuigen in beslag. De verschillende verdachten worden voorgeleid bij een onderzoeksrechter die zal bepalen of zij al dan niet in verdenking worden gesteld en in voorlopige hechtenis worden gezet.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Samenleving , federale gerechtelijke politie , sociale fraude
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.