De vzw Pro Velo, die streeft naar meer mobiliteit voor de Brusselse fietsers, maakte met steun van Brussel Mobiliteit een vergelijkende tabel van enkele fietsverzekeringen. Daaruit blijkt dat een fietsverzekering in Brussel vaak een pak duurder is dan in Vlaanderen of Wallonië.
Fietsverzekeringen in Brussel: dubbel zo duur en extra voorwaarden
Van de twaalf fietsverzekeringen die werden opgenomen in de vergelijking zijn er vijf verzekeraars die meer aanrekenen aan Brusselse fietsers.
Verzekeren in Brussel: soms dubbel zo duur
Zo betaal je bij Ethias jaarlijks 56,05 euro om een stadsfiets van 700 euro te verzekeren in Brussel, tegenover 29,89 euro in Namen en in Leuven. Bij QoverMe is dat 84,83 euro in Brussel, tegenover 58,76 euro in Namen en Leuven.
Bij Axa betaal je jaarlijks 103,13 euro in de hoofdstad, tegenover 90 euro in de twee andere steden. Callant vraagt vandaag 80,65 euro om je Brusselse stadsfiets te verzekeren, tegenover 62,15 euro in Namen. Bij Belfius kost een verzekering je tenslotte 73,41 euro in de hoofdstad, tegenover 66,38 euro in Namen.
Naast de hogere kostprijs zijn er ook heel wat bijkomende voorwaarden in Brussel. Parkeer je je fiets bijvoorbeeld tussen tien uur ‘s avonds en zes uur ‘s ochtends in de openbare ruimte in Brusselse gemeenten, dan is diefstal niet altijd gedekt. Sommige verzekeraars hanteren ook strengere criteria voor het fietsslot en de manier waarop je je fiets sluit. Het is belangrijk om die voorwaarden goed te lezen, zodat je weet in welke omstandigheden je fiets verzekerd is tegen diefstal.
Aandachtspunten
Wil je een fietsdiefstalverzekering afsluiten, dan is het eerst en vooral belangrijk om de clausules van je woningverzekering goed na te kijken. De kans bestaat dat fietsdiefstal bij je thuis daarin is opgenomen. Wil je je fiets ook buitenshuis tegen diefstal verzekeren, dan ga je best op zoek naar een bijkomende verzekering.
Pro Vélo raadt aan om de prijs van de verzekeringspremie en de prijs van je fiets te vergelijken. In de vergelijkende tabel variëren de jaarlijkse premies van 29 tot 236 euro - afhankelijk van de fiets, gemeente en verzekeringsdekking die je kiest. Hou best ook rekening met de hoogte van het eigen risico en de waardevermindering van je fiets in de loop van de tijd.
Kies ook voor een verzekering die bij je past. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om de andere dekkingen in het product en de optionele extra's te bekijken, zoals dekking van materiële schade of lichamelijk letsel, pechbijstand, enzovoort.
Een laatste - belangrijk - punt van aandacht zijn de criteria die verzekeraars hanteren. Die zijn in Brussel vaak strenger dan in de rest van het land: een rechtstreeks gevolg van het stijgende aantal gestolen fietsen in het Gewest.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , fietsen in de stad , verzekering
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.