Intrafamiliaal geweld

| Een geënsceneerde foto van intrafamiliaal geweld.

Zendertjes aan riem of beha: Brussel start met Mobiel Stalkingalarm tegen geweld

© Belga
15/02/2023

De politie van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene heeft woensdag het Mobiel Stalkingalarm (MSA) ingevoerd. Hiermee kunnen slachtoffers van extreem intrafamiliaal geweld met slechts één druk op de knop de politiediensten verwittigen wanneer zij belaagd worden. "Dagelijks volgen we tien dossiers op, dat is echt veel", zo zegt korpschef Michel Goovaerts.

In het bijzijn van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) kregen de eerste agenten een opleiding over de werking van het MSA.

Slachtoffers kunnen het zendertje verbergen aan hun (broek)riem of aan hun behabandje. Wanneer ze zich onveilig voelen, kunnen ze snel en discreet het alarm activeren. Via de app 112, de officiële app voor Belgische hulpdiensten, krijgt het Communicatie- en Informatiecentrum van de politie vervolgens een oproep binnen, waarna de interventiediensten in minder dan tien minuten ter plaatse komen.

Levensbedreigende situatie

"Alle gegevens van het slachtoffer worden via de app doorgestuurd. Ze moet haar gsm niet gebruiken en zelfs niet praten", zo legt hoofdinspecteur Riet Verstraeten van de cel Intrafamiliaal Geweld (IFG) uit. Daarnaast geeft de app ook de live locatie van het slachtoffer weer, en dat tot twee uur na de activatie van het alarm.

Het mobiel stalkingalarm werd in 2019 voor het eerst in Gent uitgetest. Daar kon de politie al in meer dan dertig levensbedreigende situaties tussenbeide komen. Omdat de resultaten zo bemoedigend waren, werd het systeem afgelopen jaar ook uitgebreid naar Oost- en West-Vlaanderen. De politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de eerste die het systeem uitrolt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni