In de Heyvaertstraat in Anderlecht is in de nacht van zondag op maandag een zware woningbrand uitgebroken. 30 mensen, onder wie vier brandweerlui, zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Er is één persoon overleden, vier anderen verkeren in levensgevaar. Een kindje werd ook bewusteloos afgevoerd, en een man sprong uit het raam. "Ik keek door het raam en zag de vlammen naderen", vertelt een bewoner. "We zijn met de kinderen in de douche gekropen."
Zware brand in Anderlecht: één dode, 30 gewonden waarvan kind kritiek
In de Heyvaertstraat in Anderlecht was de Brusselse brandweer in de weer om de brand die afgelopen nacht was uitgebroken, en intussen onder controle is, te blussen. Het vuur had zich verspreid naar een opslagplaats vol papier die tussen verschillende woningen ligt en dus moeilijk bereikbaar is.
Dertig mensen zijn naar het ziekenhuis gevoerd en drie brandweerlui raakten bij de bluswerken bevangen door de rook, terwijl een vierde brandwonden opliep in de nek en aan de bovenrug. Op maandagavond liggen er nog 13 personen in het ziekenhuis, waarvan 4 dus in kritiek toestand.
Volgens onze bronnen is ter plaatse een dodelijk slachtoffer aangetroffen. Dat wordt door het parket bevestigd. De identiteit van het dodelijke slachtoffer is nog niet gekend, dat is vernomen bij het Brusselse parket. “We hebben een wetsdokter aangesteld en er zal een autopsie worden uitgevoerd”, zegt woordvoerster Sarah Durant.
Onze reporter ter plekke verneemt bovendien dat een kindje bewusteloos en met brandwonden naar het Militair Hospitaal is afgevoerd. Vier mensen verkeren in levensgevaar. "Een man sprong uit het raam in een poging aan de vlammen te ontsnappen en is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht", klinkt het ter plekke. Dertien mensen vertoeven nog op dit moment in het ziekenhuis.
In totaal zijn een zestal woningen geëvacueerd en tientallen mensen worden opgevangen in het plaatselijke commissariaat.
"Uiteindelijk hebben we voor alle slachtoffers een plaats gevonden", zegt Derieuw. "Ze zijn verspreid over verschillende ziekenhuizen, onder meer het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek. Maar het heeft wel wat puzzelwerk gevraagd."
Ramen en deuren sluiten
"We wisten niet wat er gaande was, mijn vrouw en kinderen begonnen te roepen, iedereen was angstig", vertelt een bewoner van een van de afgebrande flats aan onze reporter ter plekke. "Er werd ons gevraagd om alle ramen en deuren dicht te houden. Dat deden wij, maar we kregen het benauwd."
"Ik keek door het raam en zag de vlammen naderen. Met de kinderen kroop ik in de douche."
De meeste bewoners werden midden in de nacht, omstreeks drie uur, wakker gemaakt door alerte buren. "Ik keek door het raam en zag de vlammen naderen. Met de kinderen kroop ik in de douche."
Bluswerken afgelopen
De reddings- en hulpdiensten zijn nog steeds ter plaatse met vijf autopompen, twee autoladders, vijf mugteams en verschillende ziekenwagens. Het Rode Kruis nam de opvang van de ongedeerde bewoners voor zijn rekening en de politie van zone Brussel Zuid heeft een veiligheidsperimeter opgesteld. Het medisch interventieplan werd aanvankelijk aangekondigd, maar is ondertussen opgeheven.
Ook burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zijn aanwezig. Zij kwamen ter plaatse om de brandweerlieden aan te moedigen en om de slachtoffers gerust te stellen, aldus nog Derieuw.
Vooral in de achterbouw werd er nog tot het einde geblust en omdat het vuur ook woedde in een moeilijk bereikbare huizenblok werden er drones ingeschakeld om de waterspuiten beter te kunnen richten.
"We boren gaten in de muren en spuiten schuim in om zo het vuur te verstikken", zegt Derieuw nog aan onze reporter ter plekke. (Lees verder onder de foto's)
Oorzaak ongekend
Burgemeester Cumps voegt toe: "Dit is een industriële wijk met heel wat opslagplaatsen die tussen de woningen liggen. In dit geval gaat het om een opslagplaats met papier die in brand staat."
Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Het Brusselse parket zal daarvoor een branddeskundige aanstellen. "We hebben een deskundige aangesteld, maar het zal waarschijnlijk enkele dagen duren vooraleer we een verslag hebben.”
"We hebben een gemeentelijke opvangcentrum geopend (in de Rossinistraat, red.) zodanig dat de slachtoffers daar vandaag terechtkunnen", laat burgemeester Cumps weten. "Voor vanavond zullen we hotelkamers voorzien voor diegenen waarvan het appartement onbewoonbaar is verklaard."
Lees meer over: Anderlecht , Veiligheid , brand , brandweer
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.