Ans Persoons: ‘Autovrij Beursplein historisch juiste beslissing’

© BRUZZ
22/06/2016

Ook Brussels schepen voor Participatie Ans Persoons (SP.A) geeft toe: de communicatie over de voetgangerszone moest vanaf het begin veel beter, dan was er vandaag minder verdeeldheid. Toch vindt Persoons een volledig autovrij Beursplein de historisch juiste beslissing. Ze overweegt zelfs een mogelijke uitbreiding van de autovrije zone. “Dit is onze afspraak met de geschiedenis om de overdominantie van auto’s in Brussel terug te dringen en Brusselaars betere leef- en luchtkwaliteit te bieden.”

Brussels schepen voor Participatie Ans Persoons (SP.A) had van meet af aan graag als één beleidsploeg achter de voetgangerszone gestaan, met een sterke en eensgezinde communicatiecampagne. “Op die manier hadden we de verdeeldheid die ontstaan is kunnen vermijden, en ook dat er nu hier en daar aan de voetgangerszone geknabbeld wordt.”

Een deel van de Anspachlaan terug opengooien voor autoverkeer vindt Persoons geen goed idee. In een interview in BRUZZ op woensdag zegt architecte en onderzoekster Judith Le Maire (ULB) dat de overgang naar de autovrije zone geleidelijker had moeten gebeuren. Volgens Le Maire moet op de Anspachlaan een rijstrook vrijgemaakt worden voor auto’s, naar het voorbeeld van de Ramblas in de Spaanse stad Barcelona. Persoons is het oneens met die analyse. “Het transitverkeer doorknippen en het Beursplein autovrij maken was een historisch juiste beslissing”, zegt Persoons. “Zeker de afgelopen maanden hebben getoond hoe belangrijk dat autovrij Beursplein is voor Brussel.”

“Vooral in Brussel zitten we met een overwicht aan auto’s en als we dat zo laten missen we de overgang naar de stad van de toekomst volledig. Dit is onze afspraak met de geschiedenis om die overdominantie van auto’s in Brussel een beetje terug te dringen en mensen betere leef- en luchtkwaliteit te bieden. Dat is essentieel.”

Ook is Persoons het oneens met de kritiek dat de centrale lanen niet van dag op dag een andere functie kunnen aannemen. “Vergelijk het met de stadswallen”, vervolgt Persoons. “Na hun afbraak kwam op die plek aanvankelijk een groene promenade, en dan de kleine ring. Een stad evolueert constant: het is niet omdat één stuk op zeker moment is ingenomen door auto’s dat je daar nooit iets meer kan aan veranderen.”

In plaats van de autovrije zone in te krimpen, denkt Persoons liever na over welke zones nog autovrij gemaakt kunnen worden. “Ik denk aan de Sint-Katelijnestraat, Sint-Goriks of rond het Begijnhof: er zijn nog andere plekken waar je autovrije pleintjes kan aanleggen. De volgende stap is om daarover na te denken.”

Je hoort het op 98.8

Herbeluister alle bijdragen van BRUZZ op deze pagina.

Dag van de voetgangerszone - studiogesprekken

BRUZZ stond de hele dag in het teken van 1 jaar voetgangerszone. Onder andere met tal van boeiende gesprekken in de radiostudio in de BRUZZ-bus. Die stond voor de gelegenheid in de voetgangerszone geparkeerd. De gesprekken met de studiogasten kan je hier opnieuw beluisteren. Meer over de Dag van de Voetgangerszone op BRUZZ

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Je hoort het op 98.8 , Dag van de voetgangerszone - studiogesprekken , Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni