De stadsbeweging voor Brussel Bral en de Brusselse werkgeversorganisatie BECI zijn vóór ambitieuze stadsprojecten zoals de voetgangerszone. Maar er is van alles fout gelopen, vinden beide organisaties, vooral wat betreft het overleg met bewoners en handelaars. “Er is geen weg terug”, zegt Jan De Brabanter van BECI.
BECI: 'Voetgangerszone moet leven, ook tijdens de werkzaamheden'
Het stadsbestuur, gebruikers en ondernemers moeten nu echt samenwerken aan de voetgangerszone. Daar zijn Joost Vandenbroele (Bral) en Jan De Brabanter (BECI) sterk van overtuigd. "Er zijn nog altijd mensen die bereid zijn om terug naar af te gaan", zegt Vandenbroele. "Wij gaan uit van de voetgangerszone als voldongen feit. Er moet een coalitie komen van mensen die daarmee vooruit willen."
"Tegelijk moet de politiek op haar verantwoordelijkheid gewezen worden wat betreft handelaars die het moeilijk hebben", zegt De Brabanter. "Er moeten aanspreekpunten komen, en dat mogen geen politici zijn: er is immers geen politiek dienstbetoon nodig."
Volgens De Brabanter moet de voetgangerszone zo snel mogelijk opgeleukt worden met meer animatie. “Het moet leven, ook tijdens de geplande werken. Mensen moeten het hier aangenaam vinden. Er moeten meer kansen komen, zodanig dat iedereen in het project gelooft en er ook zijn baten in terugvindt."
De verbeterde luchtkwaliteit roept ten slotte nog een vraag op. “Wat met de straten rondom?”, vraagt Vandenbroele zich af. “De luchtkwaliteit is inderdaad sterk verbeterd. Het is goed ademen op de voetgangerszone, gelukkig maar. We weten dat het transitverkeer verminderd is, maar andere straten zien echter meer verkeer. De Arteveldestraat is één van de meest getroffen op dat gebied. Maar in plaats van te zeggen: we keren terug, vraag ik me liever af hoe we dat gaan oplossen.”
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.