Brusselse gamebedrijven trekken naar internationale beurs in Keulen

Godfried Roelant
© BRUZZ
21/08/2018

Gameliefhebbers uit alle hoeken en windstreken verzamelen deze week in congrescentrum Koelnmesse in Keulen voor Gamescom. Dat is een beurs die elk jaar ongeveer 350.000 bezoekers lokt en waar ontwikkelaars hun nieuwste creaties voorstellen. Daartussen bevinden zich dit jaar ook vijf Brusselse bedrijven.

De Belgische festivalzomer loopt stilaan op zijn einde, maar voor de gamefreaks en ontwikkelaars begint de jaarlijkse hoogmis vandaag met Gamescom. Dat is een beurs in Keulen waar zo’n 1.000 producenten uit meer dan 50 landen hun nieuwste spellen voorstellen.

‘Beetje eng, maar wel hele eer’

Met AppTweak, OneBonsai, SU-Games, Demute en eXiin zijn er deze editie ook vijf Brusselse bedrijven aanwezig. Die laatste laat een demoversie van het avonturenspel ‘Ary and the Secret of Seasons’ los op het grote publiek. En dat is best spannend.

“Het is een hele eer om daar als kleine Brusselse onderneming aanwezig te mogen zijn. Maar tegelijkertijd is het ook een beetje eng, want er staan daar zoveel grote bedrijven met een pak meer ervaring dan wij”, vertelt Wolf van eXiin bij Loïc in onze radiostudio.

Gamescom is ook het ideale moment om op zoek te gaan naar geïnteresseerde investeerders. “Een spel maken kost veel geld. Op zo’n beurs lopen heel wat vertegenwoordigers rond van kapitaalkrachtige bedrijven. Als je daar iemand van kan overtuigen, zit er meteen een nieuw spel in.”

‘Uitkijken naar augmented reality

De bijeenkomst is voor de gamefanaten ook een uitgelezen kans om de aankomende trends in het wereldje te ontdekken. Lizzy Bleumers is werkzaam als senior researcher bij het SMIT (Studies for Media and Innovation Technology, red.) dat via de VUB ook verbonden is aan het IMEC (Interuniversitair Micro-Electronica Centrum, red.).

Zij ziet de opkomst van het gebruik van augmented reality en stelt vast dat ontwikkelaars er alles aan doen om de speler nog meer bij het spel te betrekken. “Het grote verschil met het bekendere virtual reality, waar de spelomgeving volledig fictief is, is dat bij augmented reality de ruimte waarin de gamer zich bevindt deel uitmaakt van het spel. Die wordt geregistreerd met een camera, om vervolgens dankzij de gebruikte software een andere invulling te krijgen.”

“Die doorgedreven verpersoonlijking zie je ook terug bij de opbouw van de avatar, ofwel het fictieve personage dat je maakt van je eigen persoon. Het is al langer mogelijk om die de vorm te geven die je zelf wil, maar nu kan het ook de emoties en gevoelens van de gamer zelf in realtime overnemen. De game Star Citizen is daar een voorbeeld van.”

‘Sociale functie niet onderschatten’

Bleumers stelt vast dat het gamepubliek gevarieerder is dan vroeger. “De laatste jaren is er een verbreding opgetreden. Naast de klassieke jongeren waar iedereen de gamewereld mee associeert, stellen we vast dat er ook meer en meer oudere mensen games spelen. Ze doen dat vooral via hun smartphone die populair is binnen de oudere leeftijdsgroepen.”

“Het heeft ervoor gezorgd dat ontwikkelaars zijn beginnen nadenken hoe ze die verschillende generaties spelenderwijs met elkaar kunnen verbinden. Games hebben een sociale functie en die mag niet onderschat worden.”

De beurs opent vanaf vandaag zijn deuren en loopt nog tot en met zaterdag. Het congrescentrum bereik je vanaf Brussel het best met de trein. De prijs voor een toegangskaartje bedraagt minimum 15 euro.

Bekijk in dit filmpje al eens wat Gamescom allemaal te bieden heeft:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Samenleving , Gamescom , massabeurs , ontwikkelaars

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni