Gemischte Gefühle: Brussel toont zich in Berlijn

Kris Hendrickx
© BRUZZ
09/10/2017

In de voormalige luchthaven Tempelhof is maandagavond de expo Gemischte Gefühle geopend. Jong Brussels talent zet er de hedendaagse kunstdrive van het gewest in de kijker. Migratie loopt als een rode draad door de tentoonstelling. ‘Mijn moeilijkste expo ooit”, zegt curator Hans De Wolf.

Een fauteuil in zand als symbool voor de droom van de migrant: het is er maar je kan er niet aan. Een vereenvoudigd veldbed in een voormalig luchthavengebouw dat vandaag nog steeds honderden vluchtelingen opvangt. Een filmpje dat in slow motion toont hoe een muis het leven laat in een muizenval. Het zijn maar enkele sterke beelden uit de installaties van de expo Gemischte Gefühle.

De expo toont vooral het werk van 6 jonge Brusselse kunstenaars, met vaak erg internationale roots. Hun namen: Douglas Eynon, Roberta Gigante, Younes Baba-Ali, Ariane Loze, Léonard Pongo en The Fine Art Collection. Hun werk communiceert er met dat van meer gevestigde waarden, zoals Marcel Broothaers, Francis Alys en Kris Verdonck.

Migratie en culturele identiteit zijn de centrale lijnen door de tentoonstelling, die Brussels minister-president Rudi Vervoort maandag opende samen met de Brusselse burgemeester. Omdat het thema migratie actueel is, maar ook omdat de kunstenaars Brussels en dus internationaal zijn. De 120 Brusselse kandidaturen voor de expo bleken immers van kunstenaars met samen 35 nationaliteiten.

De locatie van Gemischte Gefühle geeft het geheel meteen een extra dimensie. Tempelhof is een plek waar de term ‘gemengde gevoelens’ wel vaker op zijn plaats was, legt Berlijns burgemeester Michaël Müller uit. Omdat de nazi’s deze plek hebben gebouwd, omdat het de plek was waar West-Berlijn zich met de luchtbrug naar West-Europa probeerde overeind te houden en recenter omdat de bestemming van de plek ook al het voorwerp was van verschillende referenda. Dat een deel van het gebouw nog steeds vluchtelingen opvangt maakt het thema migratie nog dwingender.

Nachtmerrie
Voor de inrichters van de tentoonstelling bleek de locatie alvast een echte nachtmerrie. “Ongeveer alle problemen die je bij zo’n expo kan hebben, overkwamen ons ook”, zucht curator Hans De Wolf, die de tentoonstelling in ijltempo in elkaar kon boksen met de steun van het Brussels Gewest. “Bijna alle muren zijn bijvoorbeeld in marmer hier. Dus moesten we plots allerlei constructies bouwen om gewoon iets aan een muur te hangen.”

De Wolf vergelijkt de plek het liefst met een ‘grillige oude dame: zeer charmant, maar je kan er niets mee aanvangen.”

De titel van de tentoonstelling veranderde overigens nog in extremis. In september zou die nog 'The New York Times Project: Why Brussels is the new Berlin' heten, en zo een visitekaartje worden voor de opkomende kunstmetropool Brussel. D"e naam ging terug op gelijknamig artikel in The New York Times, dat de loftrompet stak over de kunstscène in de Zennestad. Te provocerend? "Niet echt", zegt curator De Wolf daarover. "Maar deze titel dekt gewoon beter de lading."

Gemischte Gefühle, dinsdag-zondag 11-17 uur, tot 9 november
Tempelhofer Damm 1-7

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni