Joris Rossie wordt de nieuwe algemeen directeur van hogeschool Odisee. “Ik wil Brussel, de enige echt internationale stad van ons land, opnieuw populair maken bij jonge mensen.”
Nieuwe Odisee-directeur Joris Rossie: 'Brussel kan duwtje in rug gebruiken'
Joris Rossie volgt Mia Sas op, die onlangs met pensioen ging na een onderwijsloopbaan van veertig jaar. Hij is geboren in Gent, maar woont al elf jaar in Koekelberg, aan Zwarte Vijvers. Hij studeerde geschiedenis, internationale politiek en behaalde ook een MBA aan Vlerick. Rossie begon zijn carrière bij uitwisselingsorganisatie AFS, ging later werken in de cultuursector (onder meer bij Cultuurnet) en was de afgelopen jaren gedelegeerd bestuurder van Oxfam wereldwinkels. Op zijn vijftigste maakt hij de overstap naar het onderwijs. Vanaf 1 juni wordt hij de baas van de zes Odiseecampussen, die verspreid zijn over Brussel, Aalst, Gent en Sint-Niklaas.
U hebt geen ervaring in het onderwijs, wel met grote organisaties. Klopt het dat een school besturen meer en meer op een bedrijf leiden begint te lijken, met leerlingen en studenten als klanten?
JORIS ROSSIE: Ik zou die vergelijking niet meteen maken. Odisee heeft, als non-profitorganisatie, toch wel veel bredere doelstellingen dan winst maken. Ook zijn we verplicht aan de Vlaamse belastingbetaler om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan.
Er zijn bij Odisee al veel mensen met een ruime onderwijservaring. Ik denk dat het interessant is om daar iemand aan toe te voegen die over de muurtjes kijkt. Ik wil bijvoorbeeld proberen om nog meer studenten naar de bedrijven te krijgen en hen ervaring op de werkvloer te laten opdoen. En vice versa: bedrijven kunnen een grotere rol spelen in de hogeschool.
Hebt u ook al nieuwe opleidingen in gedachten voor Odisee?
ROSSIE: Twee jaar lang was er een opleidingenstop, nu is er weer een opening. Dat zullen we zeker bekijken. Sowieso moet je als school, net als in een bedrijf, je aanbod voortdurend evalueren en bijsturen indien nodig.
De minister vraagt ook om te rationaliseren. We willen daarom samenwerken met de Erasmushogeschool en proberen zo complementair mogelijk te zijn, meer nog dan nu het geval is. Dat creëert mogelijk de ruimte voor nieuwe innovatieve opleidingen bij ons.
ROSSIE: Ik deel zeker hun bekommernis. In de buurt waar ik woon, zie ik dagelijks meer dan genoeg unused talents. Halalmaaltijden aanbieden, kan helpen, maar er is meer nodig. De link met het secundair onderwijs moet versterkt worden. Ook moeten we rolmodellen blijven inzetten, dat werkt goed. En op de lange termijn moeten we er op deze hogeschool zeker proberen voor te zorgen dat meer mensen met een migratieachtergornd leerkracht worden.
Wat ziet u als uw grootste uitdaging voor de komende jaren?
ROSSIE: Ik ben natuurlijk de directeur van zes campussen, maar Brussel wordt zeker een aandachtspunt. De stad kan een duwtje in de rug gebruiken. De aanslagen en de terreur hebben zich hier laten voelen. We merken dat nu nog op de infodagen, waar minder volk op afkomt. Ik wil proberen om Brussel opnieuw populair te maken bij jonge mensen, anders wordt de kloof met Vlaanderen alleen maar groter. Brussel is ook een fantastische plek om te studeren, en dat zeg ik als geboren Gentenaar. Het is de enige echt internationale stad van het land.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.