Vergeet de elektrische fiets of de segway: Brussel wordt stilaan ingepalmd door meer geavanceerde vervoersmiddelen. Wat dacht je van elektrische steps, hoverboards, monowiels of elektrische skateboards? Deze zomer stelt BRUZZ ze één per één aan je voor. Vandaag: de elektrische step.
Nieuwe vervoersmiddelen (3): de elektrische step
De elektrische step verschilt qua vorm niet zo gek veel van de klassieke step die we allemaal kennen. Het platform voor de voeten is vaak iets breder om ook aan hoge snelheden comfortabel met het hele lichaam in balans te blijven. Het motortje, goed voor een vermogen van 350 tot 500 watt, kan zowel vooraan als achteraan zitten.
Op het stuur vind je een hendel om de snelheid te regelen, een claxon en een schermpje met de info over je snelheid en de batterijduur. Na twee uur opladen kan je er zeker 30 kilometer tegenaan met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur.
De elektrische step ziet er dan wel niet even spectaculair uit als blitse toestellen zoals de monowiel, het is wel een bijzonder efficiënt vervoersmiddel. Regenbestendig, licht om te dragen en bijzonder gemakkelijk om over obstakels zoals een stoep te springen: de elektrische step is zeer populair bij volwassenen die een alternatief zoeken om naar hun werk te pendelen.
Serge Werdefroy van de skateshop Twin Shop op de Waterloosesteenweg in Ukkel verkoopt er gemiddeld minstens 1 per dag. Ook al is de Twin Shop vooral een skateshop voor jongeren, de elektrische step trekt ook een ander publiek aan. “Bijna 80 percent van de steps die ik verkoop zijn voor volwassenen die op zoek zijn naar alternatieven om op hun werk te geraken. Het is dus een echt vervoersmiddel, niet zomaar een gadget”, vertelt Serge.
‘Draag een helm’
Bij een vervoersmiddel horen echter ook bepaalde verkeersregels. Voor de step gelden dezelfde regels als voor de andere elektrische vervoersmiddelen. Rij je 6 à 7 kilometer per uur, dan mag je zo op het voetpad. Overschrijd je die grens, dan moet je op het fietspad of op de openbare weg. In elk geval mag de snelheidsgrens van 25 kilometer per uur niet overschreden worden, anders val je onder de categorie bromfietsen en heb je een verzekering en een rijbewijs nodig.
Bescherming zoals een helm en kniebeschermers zijn niet verplicht, maar Serge adviseert zijn klanten wel steeds om een helm te dragen. “Wanneer je de step echt in het verkeer gebruikt, draag je altijd best een helm, zeker hier in Brussel.”
Populair na aanslagen
De elektrische step scoort enigszins verrassend ook bij een ander doelpubliek. “Ik verkoop er steeds meer aan mensen met een beperking. Zij hebben vaak moeite om zich te verplaatsen en de elektrische step kan hen daarbij helpen. ” Zo hielp Serge onlangs een MS-patiënt met een verlammingsverschijnselen aan zijn linkerbeen om de step uit te testen. “Het eerste kwartier ging het heel moeizaam, tot ik besloot hem alleen op pad te sturen met de step zonder mijn begeleiding. Hij kwam terug naar de winkel met een gigantische glimlach op zijn gezicht. Zijn leven is echt veranderd, want vroeger kwam hij amper nog buiten omdat hij te veel last had van zijn been. Nu zie je hem overal rondsnorren.”
Serge verkocht in de laatste maand ook drie steps aan mensen van kleine gestalte (en soms met dwerggroei). “Ook zij schaffen zich een elektrische step aan om zich zo sneller te kunnen verplaatsen.”
Nog een opvallend fenomeen dat de verkoop van de elektrische vervoersmiddelen een duwtje in de rug geeft, is dat mensen na de aanslagen van 22 maart de metro mijden, merkt Serge op. “Sinds de aanslagen verkopen we een pak meer van die vervoersmiddelen. Mensen zeggen ons dat ze de metro niet meer willen nemen en ondergrondse plaatsen in het algemeen mijden. De evolutie is merkbaar, het leeft echt onder de mensen.”
In de Twin Shop in Ukkel vind je elektrische steps vanaf 800 tot 999 euro. Ook in de Weebot-winkel in de Vlaamse Steenweg vind je een reeks aan modellen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.