Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) werd twee maanden geleden geveld door een acute en levensbedreigende longontsteking. Vandaag is de minister opnieuw aan het werk gegaan. “Nu gaat alles weer goed, maar als je te horen krijgt dat je bijna dood was, dan schrik je toch wel even”, vertelt Smet aan BRUZZ. Hij herhaalt wel meteen hét voornemen voor 2017: minder auto's in de stad.
Pascal Smet is terug: ‘Wens voor 2017? Minder auto's’
Minister Pascal Smet was sinds begin november aan zijn bed gekluisterd nadat hij geveld werd door een ernstige longontsteking, inclusief enkele bijkomende complicaties zoals een longvliesontsteking en nierproblemen. Zijn leven hing even aan een zijden draadje, vertelde de minister deze ochtend aan BRUZZ.
“Ik had er geen idee van dat een longontsteking zo ernstig kon zijn. De dokters vertelden me achteraf dat ik bijna dood was. Dan schrik je wel. Blijkbaar heb ik geluk gehad dat ik een goede algemene conditie had en dat mijn huisarts snel de juiste conclusie heeft getrokken.”
Wat dan met de werkijver van de minister? “De dokters bleven maar herhalen dat ik absoluut niet mocht werken. Nu, je maakt wel snel de klik als je zo door het oog van de naald kruipt.” Smet getuigt ook van de vele steunbetuigingen van zijn collega’s, maar spreekt toch van een "2 à 3 personen die van de situatie misbruik probeerden maken".
Eind december berichtte BRUZZ ook al dat Smet tijdens zijn afwezigheid de schietschijf van MR was geworden. Ook meerderheidspartijen Open VLD en de PS maakten van de situatie gebruik in de discussie over het Louizaplein. “Minder auto’s”, het credo van Smet, werkt immers nog steeds als een rode lap op een stier.
Maar gevraagd naar wat hem mag gewenst worden voor het nieuwe jaar, herhaalt de minister van Mobiliteit al meteen datzelfde voornemen. “Dat het lukt om minder auto’s in de stad te krijgen”, klinkt het overtuigd. “Brussel staat echt op een keerpunt. Neen, eigenlijk hebben we de bocht al gemaakt, ook al zijn enkele mensen daar niet zo blij mee. Het moet gewoon, voor de luchtkwaliteit, voor onze gezondheid, voor onze levenskwaliteit.” Op dat vlak spreekt de minister voortaan alvast uit ervaring.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.