De gebouwen van kunstenaar Jan De Cock in Kuregem blijven te koop staan. Eerder vandaag raakte bekend dat de kunsthumaniora Sint-Lukas, die sinds 2014 in de gebouwen huizen, een half miljoen huursubsidie krijgen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Dat is niet genoeg om het project Brussels Art Institute te financieren, zegt de kunstenaar.
Aan de gebouwen van de kunsthumaniora Sint-Lukas in de Schaarbeekse Groenstraat worden sinds 2014 ingrijpende verbouwingswerken uitgevoerd. De school vond tijdelijk onderdak in de ateliers van Jan De Cock. Ze hoefde er geen huur te betalen, enkel verbruikskosten (gas, elektriciteit).
In maart moest De Cock door financiële tegenvallers zijn gebouwen te koop zetten. “Ik heb een zeer sterk signaal gegeven met de verkoop op Immoweb”, zegt De Cock aan BRUZZ. Hij vraagt voor het complex 3,4 miljoen euro. De Cock vindt dat de regeringen al veel te lang besparen op cultuur en benadrukt dat de gebouwen van Sint-Lukas zo lang niet gerenoveerd werden dat ze onleefbaar waren geworden.
Ook als Sint-Lukas dit jaar en volgend jaar 250.000 euro huursubsidie krijgt van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en daarmee Jan De Cock betaalt, blijven de gebouwen in Kuregem te koop staan. De Cock richtte er het Brussels Art Institute in, waarvan hij een school voor beeldende kunst met internationale faam wil maken.
“Ik moet alles doen wat in mijn macht ligt om de toekomst te vrijwaren van onze culturele elite”, zegt De Cock. 250.000 euro per jaar is niet genoeg om het instituut te laten functioneren en te betalen voor de slijtage van de gebouwen.
“We hebben nood aan een top cultuurschool binnen de kunst”, aldus nog De Cock. "We hebben er een voor ballet en we hebben er een voor dans. Maar we hebben nog altijd geen internationaal gerenommeerde kunstschool in België, voor beeldende kunst.”
Lees meer over: BRUZZ 24 , Anderlecht
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.