Het is vandaag in België dag van de mantelzorg. Een mantelzorger is iemand die regelmatig voor een langdurig ziek persoon of een persoon met een beperking zorgt. In Brussel zijn mantelzorgers weinig bekend met de organisaties die hen kunnen helpen, zegt het Steunpunt Mantelzorg van de Socialistische Mutualiteiten. Daar moet verandering in komen.
Het Steunpunt Mantelzorg ijvert ervoor dat mantelzorgers meer aandacht krijgen, en meer hulp. “Wij zien dat het aantal mantelzorgers is gedaald (in Vlaanderen en Brussel n.v.d.r.), terwijl het aantal hulpvragers – zij die hulp nodig hebben – is gestegen”, vertelt Dorien Vandormael van het Steunpunt Mantelzorg aan BRUZZ.
In Brussel komt daarbij dat mantelzorgers niet goed weten dat ze hulp kunnen krijgen en waar ze daarvoor moeten zijn. Zes Nederlandstalige en een Franstalige mantelzorgvereniging hebben zich verenigd in het consortium M-OK, het Mantelzorg Overleg Komité, om mantelzorgers in Brussel beter te informeren en te ondersteunen.
Niet iedereen weet dat hij of zij mantelzorger is, zegt Vandormael. Mantelzorg is informele zorg voor iemand uit je omgeving. Het kan gaan om koken voor je buurvrouw, winkelen voor je grootvader of met je gehandicapte broer naar de dokter gaan.
Steun
In Vlaanderen keert 76 procent van de gemeenten een mantelzorgpremie uit, vertelt Vandormael. Dat is een maandelijkse of jaarlijkse toelage voor mantelzorgers. Het bedrag verschilt sterk van gemeente tot gemeente. In het Brussels Gewest bestaat nergens een gemeentelijke mantelzorgpremie. Andere premies zijn wel mogelijk, bijvoorbeeld voor wie is aangesloten bij de Vlaamse zorgverzekering of voor wie tijdelijk stopt met werken omwille van zorg.
Mantelzorgers – en hulpvragers – kunnen in Brussel ook niet-financiële steun krijgen, van de mantelzorgverenigingen. Als mantelzorger kan je bij hen terecht met vragen, zoals over of en hoe je verlof kan nemen op het werk om voor iemand te zorgen, en ze organiseren bijvoorbeeld bijeenkomsten voor mantelzorgers. De verenigingen vertegenwoordigen mantelzorgers ook bij het beleid.
Het is onduidelijk hoeveel Brusselaars mantelzorger zijn en wat hun profiel is, zegt Vandormael. Het Steunpunt Mantelzorg merkt wel dat het in Brussel vaker over vrienden en kennissen gaat (dus geen familieleden) dan in Vlaanderen. Over de nationaliteit van mantelzorgers in Brussel is weinig geweten. Het Steunpunt Mantelzorg wil meer onderzoek naar het fenomeen in Brussel, zodat het er beter op kan inspelen.
Zorg je zelf regelmatig voor iemand? Neem dan contact op met je ziekenfonds of met een mantelzorgvereniging.
De mantelzorgverenigingen van het M-OK voor Brussel:
Ons Zorgnetwerk vzw
Remylaan 4
3018 Wijgmaal-Leuven
Tel. 016 24 49 49
onszorgnetwerk@ons.be
Ziekenzorg CM vzw (Christelijke Mutualiteit)
Haachtsesteenweg 579 PB 40
1031 Brussel
Tel. 02 246 47 76
mantelzorg@cm.be
Steunpunt Mantelzorg vzw (Socialistische Mutualtiteiten)
Sint-Janssstraat 32
1000 Brussel
Tel. 02 515 04 42
steunpunt.thuiszorg@socmut.be
vzw Liever Thuis (Liberale Mutualiteit)
Livornostraat 25
1050 Brussel
Tel. 02 542 87 09
lieverthuis@mut400.be
OKRA-Zorgrecht
Bezoekadres: Haachtsesteenweg 579
1030 Schaarbeek
Tel. 02 246 57 72
zorgrecht@okra.be
S-Plus Mantelzorg (Socialistische Mutualiteiten)
Sint Jansstraat 32-38
1000 Brussel
Tel. 02 515 02 63
mantelzorg@s-plusvzw.be
Aidants Proches – Bruxelles (Franstalig)
de Smet de Naeyerlaan 578
1020 Brussel
Tel. 02 474 02 44
mantelzorg@s-plusvzw.be
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.