Dinsdagochtend is aan de Vaartdijk in Anderlecht een groot depot opengegaan waar goederen voor Marokko binnengebracht kunnen worden. Het is een initiatief van zes Brusselse gemeenten, waar zich nog twee gemeentes aan toegevoegd hebben. De gemeenten werken samen met het Rode Kruis en met Defensie om tenten, lampen en hygiënische middelen zo snel mogelijk ter plaatse in het rampgebied te krijgen.
Het kwam rustig op gang dinsdagmorgen. Van een overrompeling is er geen sprake. Sporadisch komt er een auto aangereden, volgeladen met matrassen, dekens, ... Eén iemand bracht maar liefst vierhonderd hoofdlampen binnen. Meer dan tien vrijwilligers staan klaar om de goederen te ontvangen en de schenkers te bedanken.
Er is het meeste nood aan basismiddelen om in de buitenlucht te overleven: dekens, matrassen, tenten. Ook lampen zijn zeer welkom, aangezien er in de getroffen regio geen elektriciteit is.
Verder wordt er opgeroepen om toiletartikelen zoals zeep en shampoo binnen te brengen. Voedsel wordt niet aanvaard. Kleren, deodorant, gaan ook niet richting Marokko, maar als schenkers dat willen, worden die weggegeven aan Brusselse verenigingen.
Gemeenten werken samen
Zes gemeenten namen het initiatief voor de inrichting van deze gezamenlijke opslagplaats: Brussel-Stad, Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek, Evere, Sint-Gillis en Koekelberg. Sint-Agatha-Berchem en Sint-Pieters-Woluwe sprongen dinsdag nog mee op de kar.
Ook de gemeente Etterbeek ondersteunt het initiatief. Het roept zijn burgers op om de goederen in Etterbeek zelf binnen te brengen, in een depot (Kazernelaan 31) dat van maandag tot vrijdag open is van 17 tot 19 uur. Wat daar verzameld wordt, wordt overgebracht naar Anderlecht.
Fabrice Cumps, burgemeester van Anderlecht, kondigt aan dat het inzamelpunt in zijn gemeente, gelegen aan de Vaartdijk, elke dag open zal zijn van 10 tot 19 uur. Hoelang mensen nog goederen naar Anderlecht kunnen brengen, werd nog niet beslist.
Bedoeling is dat Defensie de hulp met een vliegtuig van Melsbroek dan naar het rampgebied brengt.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Samenleving , aardbeving Marokko , inzamelactie