De meeste Brusselse scholen van het gemeenschapsonderwijs zien de stapel onbetaalde facturen groeien. Vooral in technische en beroepsscholen is het probleem het grootst. Dat merken ze ook in de Victor Hortaschool in Evere. "Het is net waar de meest kwetsbare leerlingen zitten dat die facturen zo hoog liggen voor onze ouders."
Brusselse scholen zien stapel onbetaalde facturen groeien: 'Rond de 10 à 15 procent'
"In onze scholengroep hebben de meeste scholen onbetaalde facturen. Dat ligt rond de 10 procent," zegt Dany Van Bossuyt, directeur van de Victor Hortaschool. “Wij zitten daaronder omdat we veel inspanningen doen. We hebben afbetalingsplannen en hebben binnen onze school ook een soort ombudsman voor onbetaalde facturen aangesteld waar mensen dus terechtkunnen.”
Maar kansarmoede heeft met meer te maken dan de facturen niet te kunnen betalen, aldus Bossuyt. “Soms zijn de resultaten van leerlingen niet goed, omdat ze zelfs niet naar scholen komen omdat ze thuis op de kindjes moeten passen. Andere leerlingen hebben soms twee jobs na de schooluren. En dan verwachten we van hen dat ze de volgende dag 100 procent kunnen presteren op school," aldus Bossuyt.
Dat het probleem het grootst is in technische en beroepsscholen, mag volgens Jurgen Wayenberg, algemeen directeur GO! Scholengroep Brussel, niet verbazen. "Het is ook logisch, want je hebt gebruiksmateriaal nodig."
'Geen kerntaak'
De gemeenschapsscholen vragen daarom aandacht voor het armoedeprobleem binnen het onderwijs. Maar minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kijkt vooral naar de OCMW’s om te bemiddelen als ouders de schoolfactuur niet kunnen betalen. Volgens hem is armoedebestrijding geen kerntaak van het onderwijs.
“Wij zouden heel graag voornamelijk bezig zijn met wiskunde en Nederlands. Helaas, met de problematiek van lege brooddozen en onbetaalde facturen moeten we ons daar ook verplicht mee bezig houden,” aldus Wayenberg. “We moeten ervoor zorgen dat de facturen betaalbaar blijven. De noden zijn heel duidelijk.”