De Pottengoedstraat staat al jaren bekend als een van de vuilste straten van Anderlecht en zelfs het hele gewest. De gemeente plaatste er camera's, maar die zorgen niet voor verbetering. "We moeten nadenken over een radicalere oplossing," zegt bevoegd schepen Allan Neuzy (Ecolo), die een voetgangersstraat voorstelt.
Een kleine collectie koelkasten, verschillende zetels, vuilniszakken en bouwafval. Politiemotard van de zone Zuid Philippe Geeroms maakte afgelopen zaterdag beelden van de sluikstort in de Pottengoedstraat, vlakbij de Anderlechtsepoort. Ook een van onze reporters kon maandag vaststellen hoe het voetpad van het afgelegen straatje in de Kuregemwijk dienstdoet als illegale stortplaats.
Nieuw is de problematiek niet. Vier jaar geleden stonden Kuregem en de Pottengoedstraat in onze top tien van vuilste plekken in Brussel. "Ontelbare keren heb ik dit in die straat gezien, maar zelden zo erg. Ze weten dat dit straatje verlaten is en dat de gemeentelijke diensten dit komen oprapen," becommentarieert Geeroms op Twitter, waar hij eerder al beelden deelde van andere sluikstorten in Anderlecht.
De gemeente heeft bewakingscamera's geplaatst in de Pottengoedstraat, maar die halen volgens de bevoegde schepen weinig uit. "Het is duidelijk dat er een structureel probleem is. Dat probleem is er altijd al geweest," zegt schepen van Netheid Allan Neuzy (Ecolo). "Het lijkt alsof mensen te voet komen sluikstorten, maar ze kunnen even goed hun bestelwagen iets verder parkeren. Die camera’s leveren nu nog niets op, dus we moeten denken aan een structurele oplossing."
De schepen verwijst naar de Dante- en de Zoutstraat, waar een aantal maatregelen wel resultaten hebben opgeleverd. In de Dantestraat moest een parkeerverbod ervoor zorgen dat sluikstorters er niet meer met de (bestel)wagen konden stoppen. "We moeten nadenken over een structurele, radicalere oplossing," aldus Neuzy. "Wij zouden er bijvoorbeeld, in samenspraak met de buurtbewoners, een voetgangersstraat van kunnen maken."
Wenen
Volgens Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) ligt de oplossing voor de hand. Zij vindt dat netheid een exclusieve bevoegdheid van het Gewest moet zijn en kijkt daarvoor naar Wenen.
"Vorig jaar bezocht ik samen met collega Cieltje Van Achter (N-VA) Wenen, uitgeroepen tot meest propere hoofdstad van Europa. Dat was twintig jaar geleden niet het geval," zegt Debaets. "Hoe heeft men het tij doen keren? Één centrale netheidsdienst, doorgedreven sensibiliseren - stewards spreken mensen aan op hun gedrag - en een hogere pakkans voor wie de regels niet respecteert. Als men die shift in buitenlandse steden kan realiseren, moet dat ook in Brussel mogelijk zijn. Alleen ontbreekt hier de politieke wil om ten gronde iets te veranderen."
Lees meer over: BRUZZ 24 , Anderlecht , Milieu , Sluikstort , sluikstorten , Allan Neuzy , Kuregem , voetgangersstraat
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.