In 'Brussel 2020' blikken we in zeven afleveringen, met zeven Brusselaars, terug op het coronajaar 2020. Met in de laatste aflevering: Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel. "Er werd dit jaar vaak met de vinger gewezen naar de jeugd, maar ik ga niet mee in dat doemdenken."
VUB-rector Caroline Pauwels: 'Hoop dat we druk van oude normaal achterlaten in 2020'
Lees ook: Sociaal werker Stephanie Collingwoode Williams: 'Zeg elke dag opnieuw dat racisme bestaat'
Een tweede termijn als rector en een eredoctoraat. Maar ook nog steeds kampen met maag- en slokdarmkanker en besmet geraakt met het coronavirus. Het jaar van Caroline Pauwels was er dus één van enorme uitersten, én ook het jaar van een slopend gevecht tegen onzichtbare vijanden.
Ongerust
"Maar ik denk toch vooral aan de jonge mensen, de studenten. Je weet in deze coronatijden niet meer wat er leeft in de samenleving. Ik ben ongerust over de cijfers die vandaag onder de radar zitten", zegt Pauwels. "Want de cijfers van COVID-19 die kennen we wel, maar hoe gaat het ondertussen op het mentale vlak bij de mensen?"
"Er werd dit jaar ook te vaak gewezen naar de jongeren. Maar, echt waar, ik sta te kijken van hoe goed ze omgaan met deze crisis. In elke groep zitten natuurlijk individuen die het niet goed hebben gedaan, maar dat mag absoluut niet veralgemeend worden."
Niet vaak moedeloos
Ook ontfermt ze zich over de zaak van Ahmadreza Djalali, de VUB-gastprof die vastzit in Iran en nog steeds dreigt geëxecuteerd te worden. Wordt Pauwels dan niet moedeloos van die constante strijd om de zaak Djalali onder de aandacht te brengen? "Nee, helemaal niet. Ik word niet vaak moedeloos. En als dat al gebeurt, duurt het niet lang."
"Ik hou van vrijheid en ik vind het dus het meest onmenselijke om iemand geheel onterecht zijn vrijheid af te nemen. En daar zal ik dus altijd tegen strijden."
Bekijk het volledige interview in de video. Alle andere interviews van Brussel 2020 zijn hier te bekijken:
-
Sabeth De Waele (UZ Brussel): 'Versoepelingen in september waren schuldig verzuim'
-
Martine Peeters van café Au Daringman: 'Wil er niet mee stoppen omwille van dat virus'
-
Filmmaker Hyun Lories: 'Coronamaatregelen zijn op maat van white privileged male'
-
Muzikante Chibi Ichigo: 'Tweede lockdown is mentaal veel zwaarder'
-
Jeugdwerker Jawad Ati-Allah: 'Adil ziet ons en dit is niet wat hij gewild zou hebben'
-
Sociaal werker Stephanie Collingwoode Williams: 'Zeg elke dag opnieuw dat racisme bestaat'
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Etterbeek , Samenleving , Coronajaar 2020 , Caroline Pauwels , VUB-rector
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.