"Iemand stak een rotje aan, en daar reageerde een ander persoon op door hem met een mes te steken." Het Bethlehemplein in Sint-Gillis blijkt opnieuw het decor van vreselijke feiten. Ondanks de Griekse restaurantjes en de immersieschool in de buurt kampt de omgeving met een slecht imago. De oplossing volgens PS-burgemeester Jean Spinette? "De ordediensten versterken."
Burgemeester Jean Spinette (PS) over dodelijke steekpartij: 'Ordediensten versterken'
De steekpartij gisterenavond op het Bethlehemplein in Sint-Gillis lijkt vooralsnog niet gelinkt aan drugs- of bendegeweld, maar zou een geïsoleerde daad van agressie zijn. Dat zegt burgemeester Jean Spinette (PS). "Iemand stak een rotje aan, en daar reageerde een ander persoon op door hem met een mes te steken", zegt Spinette. "Een zeer agressieve daad, maar voor zover ik weet is die niet gelinkt aan drugs."
Wel staat het Bethlehemplein al langer onder spanning. Zo werd in september een caféraam doorzeefd met kogels. En begin maart werden lantaarnpalen herhaaldelijk vernield, waardoor het plein een tijdlang in het donker zat.
Drugs
Die feiten zouden wél met drugs te maken hebben. Op het plein wordt regelmatig gedeald en dat weet ook de lokale politie. In de zomer werden 15 huiszoekingen verricht en verschillende verdachten opgepakt.
Voor burgemeester Spinette kunnen deze feiten niet door de beugel. "Het Bethlehemplein was al langer een aandachtspunt. We willen het dealen stoppen en het Bethlehemplein zijn kindvriendelijke karakter teruggeven." Vlak naast het plein ligt de Franstalige immersieschool Les 4 Saisons. Op het plein wordt doorgaans druk gespeeld. "We moeten het plein weer onder controle krijgen."
Dat wil Spinette doen door te werken op het terrein. "Samen met de bewoners en preventiediensten, maar ook door de ordediensten te versterken. De politie in de zone heeft veel werk, en heeft meer ondersteuning nodig. We moeten opnieuw nabijheidspolitie kunnen inzetten, met meer blauw op straat."
Daarmee zit de socialistische burgemeester op dezelfde lijn als heel wat rechtsere politici. Als oorzaak voor deze wantoestanden wijst hij wel naar maatschappelijke fenomenen. "De covid-crisis werd gevolgd door een economische en sociale crisis, met grote ellende en spanningen tot gevolg. Daarnaast is Brussel ook een aankomststad voor mensen uit moeilijke economische situaties. Het Zuidstation hier even verderop is nu zelfs een toevluchtsoord voor mensen die geen opvang vinden. En er zijn drugs- en gezondheidsproblemen. Alle grote steden kampen met armoede, onzekerheid en de bijbehorende spanningen."
'Crisis na crisis'
Criminoloog Mattias De Backer (VUB) volgt Spinette daar wel in. "Het is de ene crisis bovenop de andere, en altijd worden dezelfde precaire groepen het zwaarst getroffen. De opvangnetwerken staan onder grote druk, waardoor een deel van die mensen nu dak- of thuisloos is." Toch is De Backer voorzichtig met verklaringen. "De harde cijfers ken ik nog niet. Wel is het inderdaad een aanvoelen dat alles momenteel wat meer gespannen staat."
Een oplossing kan De Backer niet zomaar uit de mouw schudden, Spinette wél. "We moeten terug investeren in sociale diensten én in veiligheids- en preventiediensten en vanuit de overheid weer véél meer investeren om de lokale bevolking én de politie te helpen."
Lees meer over: BRUZZ 24 , Sint-Gillis , Veiligheid , dodelijke steekpartij , sint-gilles , Jean Spinette