Kritiek op circulatieplan Kuregem: 'Het is hier gevaarlijker geworden'

© BRUZZ
15/09/2022

Het circulatieplan in de wijk Kuregem is donderdagavond het voorwerp van discussie in de gemeenteraad van Anderlecht. Voorafgaand aan het debat polsten we op straat naar reacties van weggebruikers en omwonenden. "Het is hier gevaarlijker geworden voor voetgangers in plaats van veiliger," klinkt het.

Aan het begin van de zomer werd in Kuregem een circulatieplan voor een autoluwe wijk uitgerold voor een eerste testfase van één jaar. Volgend jaar in juni wil de gemeente Anderlecht een definitief circulatieplan voor de wijk goedkeuren. Nu de zomer voorbij is en het gewone verkeer hervat, wordt duidelijk wat de werkpunten zijn.

Gemeenteraadslid en buurtbewoner Gilles Verstraeten (N-VA) stelt vast dat het circulatieplan een tegengesteld effect heeft gehad. De wijk is niet tot rust gebracht, maar tot woede aangezet: het gedroomde 'quartier apaisé' is voorlopig ver te zoeken. De wijk is niet "apaisé, mais enragé," volgens Verstraeten. Dat komt vooral door het gebrek aan inspraakmogelijkheid.

Op verschillende plekken zijn de betonblokken weggehaald door tegenstanders van het plan. Dat creëert onduidelijke en dus onveilige situaties, getuigen buurtbewoners. "Ik denk dat ze iets wilden opzetten dat goed was voor iedereen. Maar in de praktijk werkt het voor niemand," klinkt het. Over het Raadsplein rijden veel automobilisten rechtdoor, terwijl dat niet langer mag. "De automobilisten respecteren de regels niet, daardoor brengen ze ons voetgangers in gevaar."

Actie

Voorafgaand aan de gemeenteraad verzamelt een honderdtal tegenstanders van het circulatieplan zich op het Raadsplein, voor het gemeentehuis van Anderlecht. "Voorstanders van het circulatieplan vind je hier niet, want dit plan heeft enorm veel spanningen veroorzaakt," zegt Martin Van der Elst van 'Comité non au plan Good Move'.

Volgens Van Der Elst zorgt het circulatieplan voor veel problemen, zowel voor handelaars die hun winkel willen bevoorraden als voor bewoners met beroepen als verpleegkundige die met de auto de wijk in- en uit willen. "We hebben zesduizend handtekeningen verzameld voor een moratorium op het circulatieplan," zegt Van Der Elst.

Hij stelt voor dat het circulatieplan zo snel mogelijk on hold wordt gezet zodat de wijkbewoners en de buurtcomités rustig rond de tafel kunnen zitten met de bestuurders. "Op dit moment zorgt het circulatieplan alleen voor opstoppingen, die op hun beurt voor stress zorgen," sluit hij af.

In december komt er een evaluatiefase van het circulatieplan in Kuregem. Dat zegt Anderlechts schepen voor Mobiliteit Susanne Müller-Hübsch (Groen) tijdens de gemeenteraad als reactie op de kritiek op de uitvoering van het circulatieplan. Ook stelt ze vast dat de communicatie beter kan en moet. Ze kondigt aan dat er een wekelijkse permanentie komt waar mensen terechtkunnen met vragen en opmerkingen over het circulatieplan.

Good Move

Good Move is het mobiliteitsplan van de Brussels gewest dat stapsgewijs in verschillende gemeenten wordt ingevoerd. Het plan heeft zijn voor- en tegenstanders.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni