In Bozar kan je vanaf vrijdag naar de expo 'Beyond Klimt'. Die was er eerst in Wenen en nu dus ook in Brussel. Naast Gustav Klimt zie je ook werken van Egon Schiele en andere artiesten uit de Centraal-Europese avant-garde. En de droomtuin van Gustav Klimt, die kan je zelfs ontdekken in virtual reality.
In 1918 stortte de wereld helemaal in elkaar. Keizerrijken verdwenen, landen werden hertekend, miljoenen mensen hadden het leven gelaten door oorlog en ziekte. Wenen, tot dan een van Europa’s lichtsteden op gebied van kunst, filosofie en politieke vernieuwing, werd van imperiale metropool gedegradeerd tot de hoofdstad van een klein Centraal-Europees land.
Bovendien had de stad ook haar culturele helden verloren. De kunstenaars Gustav Klimt, Egon Schiele, Koloman Moser en sterarchitect Otto Wagner stierven in dat vermaledijde jaar. Maar hun ster scheen zo fel dat ze zelfs na hun dood een blijvende impact hadden op de kunst van Centraal-Europa.
Sleuteljaren van de oorlog
Honderd jaar later wijdt Wenen een tentoonstelling aan Klimt en de zijnen. En die expo, Beyond Klimt, reist nu van het barokke Belvedèremuseum naar het art-decopaleis Bozar in Brussel. De tentoonstelling brengt de kunstontwikkeling en de diverse avant-gardebewegingen in Centraal-Europa in beeld tussen de sleuteljaren 1914, het begin van Wereldoorlog I, en 1938, toen Nazi-Duitsland Oostenrijk annexeerde.
Kunstenaars uit het voormalig hyperdiverse keizerrijk Oostenrijk-Hongarije zochten contact op met elkaar, over de nieuwe landsgrenzen heen. Die artistieke identiteit oversteeg de natiestaat en zorgde voor internationale bewegingen zoals het surrealisme, expressionisme, neorealisme en constructivisme. De gedeelde cultuur stond voorop.
Beyond Klimt
De tentoonstelling pakt uit met topstukken uit de Weense collectie van publiekslievelingen Gustav Klimt, Egon Schiele en Oskar Kokoschka. Het wordt wellicht drummen voor hun schilderijen. Maar vergeet ook de anderen niet. Curator Alexander Klee bracht ongeveer tachtig kunstenaars samen met namen die ronkend klinken in Centraal- en Oost-Europa, maar in het Westen (onterecht) onbekend zijn. Sla zeker de werken van Marie-Louise von Motesiczky en Erika Giovanna Klien niet over, want ook vrouwen maakten interessante kunst in de slipstream van Klimt en de zijnen.
Als toemaatje presenteert Bozar nog het werk Klimt’s Magic Garden in de Hortazaal. Filmmaker Frederick Baker maakte een virtual realityversie van de driedelige mozaïek die Klimt ontwierp voor het Brusselse Stocletpaleis, dat nog altijd in privéhanden is en niet toegankelijk is voor het publiek. “Dichter bij het echte werk in het Stocletpaleis komt een gewone sterveling niet,” klinkt het.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.