Brusselse Nederlandstalige scholen zullen hun gebouwen binnenkort verplicht moeten openstellen. De Vlaamse regering wil dat lokale verenigingen, zoals sportclubs of jeugdverenigingen, de kans krijgen om schoolinfrastructuur te gebruiken. Bij de Molenbeekse basisschool Ket & Co zijn ze alvast enthousiast over het initiatief, maar dat geldt niet voor iedereen.
Vlaanderen keurde het ontwerp van decreet voor de verplichte openstelling van schoolgebouwen vrijdag voor de tweede keer goed. Het plan gaat nu naar het parlement.
Als de scholen hun gebouwen na de goedkeuring van het decreet niet openstellen, dreigen ze subsidies te verliezen. Ze zouden dan geen investeringsmiddelen meer krijgen voor de aankoop, de bouw of de renovatie van gebouwen als die niet worden opengesteld voor derden. Op die manier wil de regering het hoofd bieden aan de groeiende nood aan ruimte voor bijvoorbeeld sportverenigingen en lokale besturen: nu hebben verenigingen vaak moeite om een goede plek te vinden om iets te organiseren
'Goede zaak'
Meer dan 6 op de 10 scholen zetten nu al hun gebouwen open voor verenigingen. Zo ook de Molenbeekse basisschool Ket & Co. Voor directrice Ingrid Depreatere is het initiatief dan ook een goede zaak: “Basisschool Ket & Co beschikt over een prachtige sportzaal die na de schooluren ter beschikking gesteld kan worden. Op die manier kunnen meer kinderen genieten van naschoolse activiteiten, zoals breakdance, basketbal of nog muzikale vorming.”
Al is Depraetere enthousiast, het initiatief werd bij de eerste goedkeuring door anderen wel op kritiek onthaald. Zo wil de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) financiële en administratieve drempels wegnemen, in plaats van scholen te verplichten hun infrastructuur open te stellen.
Een verplichting zou volgens de Onderwijsraad contraproductief werken. De Vlor meldde ook dat scholen 21 procent in plaats van 6 procent btw dreigen te betalen als het naschoolse gebruik van een sportzaal groter is dan tijdens de schooluren.
'Stap te ver'
COV, de grootste vakbond voor het basisonderwijs, vindt het ontwerp van decreet waarin scholen worden verplicht om al hun lokalen na de schooluren ter beschikking te stellen van externen "meer dan een stap te ver".
Het COV stelt dat vandaag al veel basisscholen hun deuren openzetten voor lokale verenigingen, sportclubs en het deeltijds kunstonderwijs. Maar alle lokalen beschikbaar stellen, zal volgens de vakbond gepaard gaan met extra administratief en logistiek werk, naast onder meer investeringen in beveiliging en bijkomende energiekosten.
"Bovendien is elke basisschool een leefschool. Elke klas en zelfs elke gang heeft zijn eigenheid. Persoonlijke spullen blijven er vaak onbeveiligd achter. Het is niet evident om de volledige school zomaar open te stellen", klinkt het. De onderwijsvakbond is dan ook van mening dat deze verplichting er niet meer bij kan. "Als er opdrachten moeten bijkomen voor de basisschool, dan ook middelen en personeel. Scholen straffen en subsidies schrappen omdat er onvoldoende personeel en middelen voorhanden zijn om deze opdracht uit te voeren, kan niet. Als scholen werkelijk open scholen moeten worden, dan is het aan de overheid om alle drempels weg te werken die de volledige openstelling van basisscholen nu verhinderen", besluit het COV.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Sint-Jans-Molenbeek , Onderwijs , Nederlandstalige scholen , ket & co , vlaamse onderwijsraad