Formateur Leisterh te gast in BRUZZ 24: 'Mobiliteit moet anders, maar niet à la Good Move'

© BRUZZ
17/10/2024

Vier dagen na de gemeenteraadsverkiezingen maakt BRUZZ 24 de balans op. Is de blauwe golf waar de liberalen van de MR op hoopten uitgebleven? En welke impact hebben de gemeenteraadsverkiezingen op de nog lopende gesprekken over de vorming van een Brusselse regering? BRUZZ spreekt uitgebreid met David Leisterh, Brussels MR-voorzitter en mogelijk toekomstig minister-president. "Ik denk niet dat we een regering zullen hebben in december."

Uit de lokale verkiezingen in Watermaal-Bosvoorde kwam MR als winnaar uit de bus, en dus wordt David Leisterh burgemeester. "Ik begon 12 jaar geleden met 500 stemmen, dus dat is een goed resultaat", zegt hij aan BRUZZ.

Maar, als Leisterh minister-president wordt, mag hij geen burgemeester zijn. "Ik ben altijd heel duidelijk geweest, ik ga zeker en vast de eed afleggen (van burgemeester, red.) in december. Trouwens, ik denk niet dat we dan een regering zullen hebben."

Toch hoopt hij naast zijn minister-presidentschap nog iets te kunnen betekenen in Bosvoorde: "Dat betekent niet dat wanneer het zover is ik niet meer aanwezig zal zijn in Watermaal-Bosvoorde. Er zijn ook bepaalde voorbeelden in Brussel waarbij iemand als burgemeester wordt verkozen en dan moet vertrekken als minister-president, maar zich wel blijft inzetten voor zijn gemeente."

In Bosvoorde gaat het MR-kopstuk voor een colaitie met Ecolo-Groen, een opvallende move, die zijn keuze voor de PS als partner in de toekomstige Brusselse regering niet weerspiegelt. "Een coalitie met de PS was iets te nipt, amper 17 op 29. Maar, we hebben gezien in bepaalde gemeenten, zoals Schaarbeek bijvoorbeeld, dat als je kiest voor een nipte meerderheid dat een risico kan zijn. Daarnaast was Ecolo-Groen de tweede partij, dus ik denk dat ik het mandaat van de kiezer heb, en dat wil ik respecteren."

In Schaarbeek, waar de coalitiegesprekken momenteel vrij moeilijk lopen, is de MR-voorzitter zeker van zijn stuk: niet PS-lijsttrekker Hasan Koyuncu, die nochtans de meeste stemmen haalde, maar MR-kopstuk Audrey Henry moet de burgemeesterssjerp krijgen. Dat terwijl Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej het "niet onderhandelbaar" noemt dat Koyuncu burgemeester wordt. "Er moeten onderhandelingen komen", zegt Leisterh, "maar nu zijn ze bezig met PTB en Ecolo-Groen. Dus ze gaan werken met de communisten en Good Move. Ik denk niet dat de kiezer dat zal appreciëren."

De MR hoopte zijn succes van 2012 te kunnen herhalen toen er zes burgemeesters in Brussel werden gehaald. Maar dat zijn er nu maar drie. "Er zijn eigenlijk nog twee gemeentes die nog beslist moeten worden. We willen de burgmeester in Vorst en in Schaarbeek. Dat zijn er dan vijf, terwijl we er in 2018 maar twee hadden en slechts in zes meerderheden zaten. Nu is dat verdubbeld."

Brusselse formatie

Naar de Brusselse formatie dan. "De onderhandelingen voor de Brusselse coalitie lopen helemaal niet snel genoeg. Ik wacht nog steeds op een meerderheid aan Nederlandstalige kant. Ik kan dus nog niemand rond de tafel krijgen."

Ecolo-Groen is bij deze gemeenteraadsverkiezingen het kind van de rekening. Ook is het bekend dat MR een koele minnaar is van de Good Move-politiek. Gaan we naar een terugdraaipolitiek?

"We zijn zeker voor een verandering van de mobiliteit in Brussel, maar niet à la Good Move. Er zijn bepaalde plekken waar we het moeten terugdraaien. Plekken waar er nu meer opstoppingen zijn en vervuiling is."

Ook de Fraiteurbrug in Elsene zal weer tweerichtingsverkeer worden. "Ja, er is minder autoverkeer op de brug, maar die auto's gaan nu naar de kleine straatjes in Elsene, Oudergem en Bosvoorde. De luchtkwaliteit van al die mensen in die straten is verslechterd. We moeten minder dogmatisch zijn en meer pragmatisch."

Staat dit dan niet in de weg van Groen in de Brusselse regering? We zijn intussen 130 dagen na de regionale verkiezingen. Nog nooit heeft het zo lang geduurd. Welke stappen onderneemt het MR-kopstuk om ook aan Nederlandstalige kant een meerderheid op de been te krijgen? "Ik heb enorm veel contacten met iedereen, met alle democratische Vlaamse partijen. Maar de grootste partij blijft Groen, en als de grootste partij zo'n meerderheid niet wil, kan ik niet verdergaan."

Belang van Brussel voorop

Is Groen dan niet voor het blok gezet door de verstrenging van de LEZ-normen uit te stellen? "We hadden het enkele dagen op voorhand aangekondigd, maar ik wist dat er een groot probleem zou zijn. Maar dat was begin september en de LEZ moest vier maanden later al van kracht gaan, we konden dus niet meer wachten."

Hoe kan de vertrouwensbreuk dan gelijmd worden? "Ik heb Elke Van den Brandt woensdag ontmoet en zie haar vrijdag opnieuw. We moeten opnieuw samenwerken, maar zij heeft gelukkig het belang van Brussel voor ogen en wilt ook dat er een Brusselse regering komt."

Op de vroeg of Van den Brandt opnieuw minister van Mobiliteit wordt, antwoordt het MR-kopstuk: "Dat moet onderhandeld worden."

Fouad Ahidar heeft het intussen over 'een links front' vormen, tégen de MR. "Ik hoop dat de democratische linkse partijen niet samen met de communisten en de communautaristen zullen werken, want dat is heel gevaarlijk. Zij hebben inderdaad een meerderheid, maar ik hoop dat ze in bepaalde gemeentes of ergens anders geen meerderheid met hen willen vormen."

Wanneer Leisterh denkt een regering te hebben? Wordt het een sinterklaascadeau? "Ik hoop het, maar ik weet dat als je je vastpint op een datum dat niet meteen een garantie is op het respecteren van de agenda."

*bekijk hieronder het volledige interview

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , David Leisterh , Elke Van den Brandt , Fouad Ahidar , BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni