"De situatie van de Brusselse Vlamingen is in 150 jaar nooit beter geweest dan vandaag," beaamt Isolde Van den Eynde, politiek journalist van Het Laatste Nieuws. Zij schrijft de "stroomversnelling" in de Brusselse taalevolutie toe aan het succes van het Nederlandstalig onderwijs.
Het Laatste Nieuws was ooit dé krant van de Vlaamse Brusselaars, "maar de Vlaamse afzetmarkt is vandaag niet meer groot genoeg," zegt Van den Eynde.
Zelf koestert ze grote liefde voor Brussel, ook nu de hoofdstad voor haar eigen krant een beetje buitenland is geworden. "Wat dat betreft erger ik mij aan mijn eigen medium en de andere Vlaamse media," geeft zij toe.
"Maar ik erger mij evengoed aan politici zoals Sven Gatz (Open VLD) die dan uitroepen: 'Vlamingen dehors! Keer terug naar uw dorp. Je moet je hier niet komen moeien.'"
Ze wenst Brussel een hernieuwde fierheid toe, maar ook meer aandacht voor veiligheid. "In een onveilige stad is het niet aangenaam toeven, niet voor bewoners, ondernemers of toeristen."
Het Laatste Nieuws heeft vorig jaar de situatie rond het Zuidstation op de agenda geplaatst in Vlaanderen. "De drugsproblemen brengen Vlaanderen wel in beroering."
Maar Van den Eynde was verbaasd dat de Brusselse politiek daarover weinig gecommuniceerd heeft. "Aftredend minister-president Rudi Vervoort (PS) was onbereikbaar. Alleen Brussels burgemeester Philippe Close (PS) trad naar voren en nam moedig geen blad voor de mond. De Brusselaar heeft niets aan politici die een paraplu openen."
Ze was gechoqueerd dat de PS in de campagne pleitte voor een meertalig Brussel, met name voor een meertalig rijbewijs, en daarbij de tegenpartij demoniseerde als extreem-rechts. Je moet het tweetalig statuut van Brussel respecteren, ook om een gemeenschap te vormen. Andere talen officieel maken vindt Van den Eynde een brug te ver.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.