Het extreem-linkse (of radicaal-linkse) PVDA-PTB wil in Brussel tweetalige scholen, gefinancierd door de gemeenschappen, maar waarvan het onderwijsprogramma door het Brussels gewest opgesteld wordt. "Tweetalig onderwijs maakt deel uit van de Brusselse identiteit," zegt PVDA-PTB-voorzitter Raoul (Roel) Hedebouw in 'A La Carte'.
Hedebouw lanceerde ook nog een andere boude stelling: de gewaarborgde Vlaamse minderheid in het Brussels parlement moet op de schop. Niet alleen omdat er te veel parlementsleden zijn. "Maar omdat onze Brusselse parlementsleden niet louter Frans- of Nederlandstalig zijn."
Tevens wil de PVDA-PTB niet dat de Brusselse kiezers moeten kiezen tussen Frans- of Nederlandstalig. "Dit is ons probleem in Brussel: wij mogen hier geen 'Brusselse' nationale lijsten indienen."
"Ik geloof in het Brussels feit," aldus Hedebouw, die de manier waarop de Vlaamse en de Franstalige gemeenschap met Brussel omgaan, als negatief bestempelt. Hedebouw maakt daarnaast een negatieve balans op van wat hij "de versplintering" noemt, de federalisering van België en het beleid van de gewesten en gemeenschappen, zoals "hoe de covid-crisis in de Vlaamse woonzorgcentra is aangepakt: een ramp".
Tegelijk stelt hij de hedendaagse politiek aan de kaak die "jonge ketjes verplicht te kiezen van welke taalgroep ze deel uitmaken" en betreurt "het misprijzen van de twee gemeenschappen voor elkaar".