Leeg, symmetrisch en bevreemdend. Camille Ghekiere is studente aan het RITCS en maakte een artistiek verslag van de eerste lockdown in Brussel. “Ik wilde de rare tijdservaring en het surreële gevoel van die eerste weken weergeven.”
Camille woonde nog geen drie maanden aan de Brouckère, toen onze hoofdstad op pauze werd gezet en in eerste lockdown ging. “De pandemie kwam me goed uit om Brussel rustig te ontdekken. Ik kom zelf uit een klein dorp buiten Gent en moest wennen aan de drukke omgeving. Ik kon met mijn camera en statief de straten intrekken zonder de grote massa volk.”
Na weken filmen in heel Brussel is het resultaat een bevreemdende verzameling van symmetrische beelden van een leeg Brussel. Die wil ze exact één jaar na corona laten zien.
Achteruitlopende klok
Tijd wordt in Camilles video een vreemd concept: “Ik had zelf een heel rare tijdsbeleving tijdens de eerste lockdown. Alles ging super traag enerzijds, maar anderzijds was het plots een week later en kon ik niet goed zeggen wat ik die week had gedaan. Dat gevoel heb ik in beeld proberen brengen door bijvoorbeeld een achteruitlopende klok te tonen of het beeld heel subtiel te laten uitdeinen.”
Ook het schitterende weer van die eerste weken vond de RITCS-studente bijzonder: “de blakende zon stond in sterk contrast met de wereldwijde paniek om het virus.”
De video, ook Camilles eindwerk, werd goed onthaald door de docenten. Zij hadden de leerlingen afgeraden de straten in te trekken net omwille van de veiligheidsmaatregelen: “Maar ik heb me daar niks van aangetrokken. Ik heb op een veilige manier de regels verbroken om mijn artistiek project uit te voeren.”
Dat project vat ze samen als “surrealisme zoeken in de lege straten van Brussel”.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , culture , eerste lockdown , 1 jaar corona , RITCS