Meer dan 300 personen kraken kantoorgebouw in Sint-Lambrechts-Woluwe

KVDP
© BRUZZ
20/02/2023

Een oud kantoorgebouw in Sint-Lambrechts-Woluwe wordt gekraakt door enkele honderden personen. Volgens burgemeester Maingain gaat het voornamelijk om Roma en zijn ze in totaal met 300 tot 400 personen. In principe mogen ze blijven tot het einde van de winter.

Het kantoorgebouw in de Arianelaan is eigendom van de Brusselse ontwikkelingsmaatschappij Citydev. De gemeente staat in contact met zowel de eigenaar van het pand als de bewoners. “Volgens onze informatie gaat het om 300 tot 400 personen. Het zijn voornamelijk Roma, maar er verblijven ook andere mensen. Ze komen uit Oost-Europese landen, zowel binnen als buiten de Europese Unie,” zegt burgemeester Olivier Maingain (Défi).

Zelf is Maingain niet meteen van plan om stappen te ondernemen om de krakers uit te zetten. “Wij gedogen het, tenminste zo lang de winter duurt,” aldus de burgemeester. “We staan in contact met Citydev en het idee is dat zij de nodige juridische stappen ondernemen om de bezetting tegen maart of april te laten aflopen. We zijn aanwezig met zowel onze preventiedienst als sociaal werkers. De politie is heel present en heeft ons tot nu toe geen grote problemen moeten melden.”

Tweede kraakpand

Burgemeester Maingain heeft op zijn grondgebied nog met een ander kraakpand te maken. Aan de Gulledelle, een straat langs de E40, verblijven enkele tientallen mensen. Het gaat om Russisch sprekende Oekraïners, Moldaviërs en Roemenen. “Er zitten ook enkele Russisch sprekende Oekraïners bij die de Donbas ontvlucht zijn, omdat ze tegen Poetin zijn,” aldus Maingain.

De eigenaar van dat gebouw heeft een uitzettingsbevel, maar de burgemeester wilde niet weten van een uitzetting tijdens de winter, vooral ook omdat er jonge kinderen en een zwangere vrouw in de groep is. Maingain: “We staan nu in contact met Fedasil, dat vorige week een mobiel team ter plaatse heeft gestuurd, net als vandaag. De bedoeling is dat het federaal agentschap de mensen begeleidt naar opvang binnen het eigen netwerk. Als ze binnen twee tot drie weken niet weg zijn, zal een uitzetting wel nodig zijn.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni