Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) is maandag en dinsdag op een tweedaags werkbezoek in Utrecht en Amsterdam. Hij is er om de invulling van de publieke ruimte te bekijken, onder meer de broedplaatsen voor jonge makers in de twee Nederlandse steden: "Het is interessant om te zien hoe besturen hier lokale initiatieven ondersteunen," vertelt minister Dalle aan BRUZZ.
Op de planning stond al een bezoekje aan 'stadslab' RAUM in Utrecht. Daar hebben buurtbewoners, maatschappelijke en culturele organisaties de handen in elkaar geslagen om projecten van tijdelijke bezetting op poten te zetten: van installaties tot evenementen.
“RAUM is een pioniersproject in wat we 'creative placemaking' noemen. Het unieke aan dit project is hoe ervoor gezorgd is dat de tijdelijke projecten niet zomaar ten grave worden gedragen bij de realisatie van het uiteindelijke project. Inzetten op co-creatie en mensen laten experimenteren is één ding, de geslaagde experimenten ook een permanente plek aanbieden is nog iets anders. En daar zijn ze hier bij RAUM uitstekend in geslaagd,” zegt Dalle.
“Ook in Brussel kennen we projecten van tijdelijke bezetting – denk maar aan het mooie werk van vzw Toestand in Allee du Kaai, aan de Ninoofsepoort. Alleen ging de verfrissende dynamiek die het werk van Toestand teweegbracht na de tijdelijke bezetting finaal verloren. Intussen zet Toestand tijdelijke projecten op aan het Westpark in Sint-Jans-Molenbeek, in afwachting van de herbestemming ervan. Het is de bedoeling om de good practices nu wel een echte rol te geven in het eindresultaat. RAUM kan daarvoor dienen als inspiratiebron.”
Amsterdamse broedplaatsen
In 2022 ging minister Dalle in Brussel van start met het concept 'broedplekken': organisaties die ruimte met elkaar delen en hierdoor nauw met elkaar samenwerken. Ook in Amsterdam gingen stadsmakers al met dit idee aan de slag. Zij noemen het 'broedplaatsen'.
“Al is er wat verschil tussen onze broedplekken en de Amsterdamse broedplaatsen. In Nederland geeft men een creatieve en culturele invulling aan leegstaande gebouwen om wijken op te waarderen. Bij ons starten de broedplekken niet per se vanuit leegstaande gebouwen – het kan net zo goed zijn dat een organisatie haar werking uitbreidt en andere organisaties mee 'in huis' neemt. Bovendien leggen de Brusselse broedplekken iets andere klemtonen. Zo leggen we sterk de focus op welzijn,” aldus Dalle.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Cultuurnieuws , Benjamin Dalle , broedplaatsen