Zes jaar na het treinongeval in het Waalse Morlanwelz, waar twee Infrabel-medewerkers het leven lieten, heeft de spoorwegbeheerder maandag twee nieuwe veiligheidssystemen voorgesteld die werken aan het spoor veiliger moeten maken.
Infrabel trekt lessen uit drama Morlanwelz en investeert in nieuwe veiligheidssystemen
Op 27 november 2017 vond een treinongeluk plaats in Morlanwelz, nabij Henegouwen. Na die eerste treinbotsing moesten er herstelwerken uitgevoerd worden aan het spoor. Werknemers van Infrabel takelden de beschadigde trein weg. Op dat moment liep het opnieuw mis: het koppelingssysteem gaf de geest, waardoor de drie laatste, lege treinwagons ongecontroleerd de helling afreden.
Twee medewerkers van Infrabel kwamen om het leven, twee anderen raakten zwaargewond. De op hol geslagen treinwagons kwamen uiteindelijk tot stilstand na een volgende botsing: met een reizigerstrein in het station Bracquegnies, waar nog eens vijf gewonden vielen.
"Zes jaar na het vreselijke ongeval van Morlanwelz, waar helaas twee van onze medewerkers omkwamen, stelt Infrabel twee nieuwe veiligheidssystemen voor die werken aan het spoor veiliger maken," zegt Infrabel-ceo Benoît Gilson. "Als infrastructuurbeheerder is het onze verantwoordelijkheid om nu en ook in de toekomst ervoor te zorgen dat onze mensen in alle veiligheid kunnen werken," meent de bestuurder.
Zes jaar geleden was er immers maar één soort beveiligingssysteem: het ATW-Tx-systeem, dat via een sein kan signaleren aan spoorwegarbeiders dat er een trein aankomt. Het systeem was beperkt, aangezien het niet ingeschakeld kon worden op een doorlopend spoor, zoals het geval was in Morlanwelz. Ook kon het enkel gebruikt worden aan de wisselroosters, de plekken waar verschillende sporen samenkomen aan de in- en uitritten van de stations.
Infralert
Concreet investeert Infrabel in twee nieuwe veiligheidssystemen die werken aan de sporen veiliger moet maken. Om dat doel te bereiken heeft de spoorwegbeheerder de handen in elkaar geslagen met gespecialiseerde bedrijven uit de sector.
Zo introduceert Infrabel 'Infralert': een op maat gemaakte beveiliging die spoorwegarbeiders moet waarschuwen wanneer een trein in de buurt van een werf komt. Elke spoorwegarbeider krijgt een elektronische polsband die de signalen rechtstreeks ontvangt. Die signalen worden verstuurd door een sensor op zeshonderd meter van de werfzone, die reageert op trillingen van een trein of losgekoppelde wagons. Het systeem wordt uitgerold in april 2024.
Een tweede innovatie die werd ontwikkeld, is het Mobile Balise Stop-baken (MBS). Dat systeem wordt op een spoor nabij een spoorwegwerf geplaatst en kan een trein tot stilstand laten komen in noodgevallen. De mobiele bakens kunnen via radio communiceren. Ze worden op een afstand geplaatst, rekening houdend met de remafstand van treinen. Vanaf april 2024 worden de eerste MBS-bakens afgeleverd, eind 2025 zal het systeem uitgerold worden voor alle types treinen in ons land.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Veiligheid , Infrabel