Na de aanslagen op 22 maart in het Metrostation Maalbeek en de Luchthaven van Zaventem, legden heel wat mensen boodschappen neer op verschillende plaatsen in de stad. Enkele dagen later besloot het archief van Brussel Stad om deze te fotograferen en te archiveren. Later zullen ze voor iedereen raadpleegbaar zijn via het internet.
Brussel Stad archiveert boodschappen van na aanslagen 22/3
“Aangezien het zou regenen besloten we op 24 maart om de krijtboodschappen aan de Beurs te fotograferen. Enkele dagen later werd beslist om alle boodschappen in te zamelen, ook tekeningen, schilderwerkjes en knuffels”, vertelt Christian Vreugde van het Archief van de Stad Brussel aan BRUZZ. Het archief vond het belangrijk om de slachtoffers te herdenken, maar wou ook iets bijhouden voor latere generaties.
De boodschappen zijn zeer divers: tekeningen, liedjesteksten, geschilderde bloemen, kaarsen, knuffels, enzovoort. Ze zijn geschreven in allerhande talen: Nederlands, Frans, Engels en zelfs Japans en Vietnamees. Maar het archief beschikt ook over enkele rouwregisters, die al zijn gescand maar nog niet toegankelijk zijn voor het publiek. Daarnaast gaf de luchthaven van Zaventem hen ook de panelen die gebruikt werden in de tenten.
Verschillende voorwerpen waren aangetast door de regen, dus moesten alle boodschappen eerst drogen. Vervolgens werden ze in voorlopige dozen gestopt, gesorteerd op datum en plaats.
Titanenwerk
Dagelijks scannen twee werknemers gedurende enkele uren de boodschappen in. “Sommige boodschappen raken ons meer dan andere, maar we hebben geen tijd om bij elke boodschap stil te staan”, vertelt Nadège Guichard, één van de archivisten.
“We verzamelden duizenden voorwerpen, waarvan er op 13 maart al zo’n 1.246 zijn gescand. Ze zijn wel nog niet toegankelijk voor het publiek”, vertelt Vreugde. Achteraf wil het archief alle documenten via het internet raadpleegbaar maken. De exacte datum voor deze publicatie is nog niet bekend.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.