Volgens cijfers van het Brussels Zorgcentrum na Seksueel Geweld werden vorig jaar zo'n 600 klachten voor verkrachting ingediend bij de politie. 92 procent van de aangiftes gebeurt door een vrouw. Specialisten denken dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.
Het Brussels Zorgcentrum na Seksueel Geweld is een crisiscentrum in het Sint-Pieters ziekenhuis, waar slachtoffers van seksueel geweld op alle uren van de dag terecht kunnen. Het centrum biedt medische zorgen aan de slachtoffers, maar probeert ook de biologische sporen vast te stellen voor een eventueel politioneel onderzoek.
Ella Kempeneer is forensisch verpleegkundige in het centrum: "Wij bieden acute opvang aan slachtoffers. Afhankelijk van de noden die zij zelf stellen, proberen we hen zo goed mogelijk op te vangen. Onze job omvat dus verschillende functies, wij zijn een vertrouwenspersoon met een luisterend oor, maar wij doen ook een medisch onderzoek en gaan op zoek naar bewijsmateriaal. Indien het slachtoffer een klacht wil indienen, nemen wij ook contact op met de zedenpolitie."
In het centrum zijn ook zeven psychologen aanwezig die de slachtoffers psychologisch kunnen bijstaan. Mochten zij daar nood aan hebben worden slachtoffers ook medisch opgevolgd.
92 procent vrouwen
Volgens de meest recente cijfers van het centrum is 92 procent van de slachtoffers vrouw, maar dat moet genuanceerd worden. Kempeneer: "Volgens onze cijfers zijn slechts acht procent van de slachtoffers mannen, maar waarschijnlijk ligt dat aantal een stuk hoger. Bij mannen is het stigma rond seksueel geweld nog feller aanwezig dan bij vrouwen en ligt de drempel dus ook hoger om hulp te zoeken en aangifte te doen."
Zedeninspecteurs
Momenteel werkt het centrum al samen met zedeninspecteurs van drie verschillende politiezones in Brussel, maar binnenkort komt er een samenwerking met alle Brusselse politiezones. Daarom zijn er momenteel al opleidingen tot zedeninspecteur aan de gang voor de bijkomende zones.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Veiligheid , Zorgcentrum na Seksueel Geweld