Open debatcultuur moet radicalisering en polarisering op school in de kiem smoren

© BRUZZ
10/11/2023

Vrijdagochtend meldden De Tijd en VRT NWS dat scholen van zowel het gemeenschapsonderwijs (GO!) als het katholiek onderwijs een toenemende radicalisering en polarisatie onder hun leerlingen signaleerden. Go! Brussel herkent die trend naar eigen zeggen niet. En in het Sint-Lutgardiscollege in Oudergem hebben ze gemerkt dat hun heel open debatcultuur vruchten afwerpt.

"Terwijl we in 2018 en 2019 jaarlijks amper drie meldingen binnenkregen over radicale uitspraken of radicaal gedrag, zitten we nu aan drie of vier meldingen per dag”, verklaarde Karin Heremans, beleidsverantwoordelijke radicalisering en polarisering voor het onderwijsnet GO!, vrijdagochtend. Sommige gevallen zijn islamitisch geïnspireerd, maar evengoed vertonen leerlingen ultraconservatieve reflexen vanuit puur maatschappelijke opvattingen. Ook het OCAD en Staatsveiligheid merkten de stijging op en noemden het al “een evolutie die we niet kunnen negeren”.

Opvallend is evenwel dat toenemende radicalisering voorlopig niet zichtbaar is bij de 17 Brusselse GO!-scholen in het secundaire onderwijs. “Sinds vorig jaar hebben we drie meldingen gekregen van radicaliserende jongeren”, zegt Anja De Neve, welzijnscoördinator. “Eentje daarvan was vanuit een extreemrechtse inslag, dat was de eerste keer dat we met zo een geval werden geconfronteerd. Wij volgen deze zaken natuurlijk op maar vinden die cijfers niet zo heel erg alarmerend en van een stijging is zeker geen sprake.”

Ook het aantal conflicten met een culturele of religieuze inslag neemt niet toe. Volgens De Neve is dat te danken aan de doorgedreven preventie-aanpak van het GO! Brussel sinds de aanslagen van 2016. “We hebben toen een project onder de noemer “Positieve Grensverleggende Interactie” opgestart rond kritisch denken. Daarbij werd ook een radicaliseringsexpert aangesteld voor het voeren van klas- en individuele gesprekken. Later werd het project nog verder opengetrokken met als bredere doel om jongeren te leren om in dialoog te gaan en zich meer open te stellen.”

Ouders

De voorbije jaren is het aantal meldingen van radicaliserende jongeren zo sterk gedaald dat de samenwerking met de radicaliseringexpert intussen is stopgezet. “Niettemin blijven we wel alert en is er nog steeds een team beschikbaar om in te gaan op onrustwekkende gedragswijzigingen of uitspraken”, aldus nog De Neve. “Hoe de situatie de komende maanden zal evalueren blijft immers moelijk te zeggen en wij hebben weinig impact op wat jongeren bijvoorbeeld via sociale media te zien krijgen."

"Een verontrustende evolutie is daarnaast dat sommige ouders minder en minder vertrouwen lijken te hebben in scholen om gevoelige thema’s aan te brengen", aldus nog De Neve. Ze verwijst daarbij ook naar de recente Evras-heisa. “Wij proberen erg hard om het vertrouwen van die ouders terug te winnen, want samenwerking met hen is uiteraard cruciaal: It takes a village to raise a child”.

Open debatcultuur

in het Sint-Lutgardiscollege in Oudergem merken ze hoe steeds meer verschillende maatschappelijke thema's de jongeren bezighouden. De toenemende invloed van sociale media speelde daar een grote rol in. En dus besloten directie en leerkrachten actief aan de slag te gaan. Op de school ontstond een heel open debatcultuur en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

Leraar Mathieu Desmet: "We hebben ruimte gemaakt in ons lessenrooster om maatschappelijke thema's te kunnen aankaarten. Zo hebben we één keer per week een debatuur waar vrijuit over belangrijke onderwerpen kan gesproken worden." Een negatieve ervaring had de school vorig jaar wel met haar zogenoemde "Paarsdag". Die stond in het teken van de holebi-gemeenschap en ging vooral over hoe iedereen zichzelf mocht en kon zijn in en buiten de school. Desmet: "Sommige jongeren reageerden daar negatief op, maar door enerzijds te sanctioneren en anderzijds in gesprek te gaan, hebben we dat probleem in de kiem gesmoord. In die mate dat we sinds het begin van dit schooljaar daar geen enkele negatieve bijklank meer over hebben gehoord."


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Onderwijs , radicalisering , GO! Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni