Vlaanderen, Wallonië en de federale regering hebben hun begroting voor volgend jaar klaar, maar in Brussel is dat nog niet gelukt. Vorige week kwam het zelfs tot een conflict tussen de minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) en een aantal van zijn collega's.
De politieke week over de moeizame begrotingsgesprekken: 'Radicale besparingen op komst'
Gatz wil vermijden dat de schuldgraad boven 205 procent uitkomt, aldus Steven Van Garsse, politiek analist. Daardoor moet er fors worden bespaard, zo'n 600 miljoen euro.
Van Garsse: "Er is een echte analyse gemaakt van de departementen die al moeite gedaan hebben om te besparen. Dus ministers die al echt hervormd hebben, en op zoek zijn gegaan naar extra inkomsten, of besparingen, worden meer ontzien dan wie dat nog niet gedaan heeft. Neem nu het woonbeleid. De uitgaven zijn daar in enkele jaren tijd tijd verdriedubbeld. Er is een 'spending review' gedaan. Die heeft hervormingen voorgesteld om de uitgaven onder controle te houden. Gatz kijkt dan of hier wat mee gedaan is, of er structurele maatregelen genomen zijn om te hervormen. Is dat niet het geval, dan zal dit departement moeten snoeien."
Als het van Gatz afhangt, denkt Van Garsse, zal er ook op het departement mobiliteit hard moeten gesnoeid worden. "Dat is enerzijds logisch omdat daar ook het meeste geld, een vijfde, naar toe gaat. Als je plots miljoenen moet besparen, kan je niet zomaar stoppen met de uitbetaling van lonen. En dan zit er niet veel anders op dan de exploitatie van bepaalde lijnen te stoppen. Tenzij je naar nieuwe inkomsten gaat zoeken, zo zouden MIVB-tarieven ook kunnen stijgen. We zien dat de dekkingsgraad, dat is wat de overheid toelegt op elke rit, enorm is toegenomen. Dus is die verhouding misschien wat scheefgegroeid. Dat heeft dan weer met het gratis openbaar vervoer te maken. Moet je dat behouden? Dat soort discussies gaan nu wel gevoerd worden."
Een brug te ver
Tot slot belicht onze politieke analist ook de communautaire rel bij de Hoge Raad voor Justitie. Van Garsse: "Die Hoge Raad moet een opvolger aanduiden voor Johan Delmulle. Hij is procureur-generaal in Brussel, hoofd van het parket dus, en zijn mandaat loopt eind dit jaar af. Hij is ook een Nederlandstalige. Maar er is deze week geen opvolger voorgesteld, terwijl er wel kandidaten zijn. Dat zou te maken hebben met de Nederlandstaligen binnen die Hoge Raad voor Justitie. Zij vrezen dat er een Franstalige benoemd wordt, terwijl de voorzitter van het hof van Beroep al een Franstalige is. Twee Franstaligen aan de top binnen de Brusselse justitie, dat is voor de Nederlandstaligen een brug te ver."
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Politiek , de politieke week , Brusselse begroting , Sven Gatz , begrotingstekort
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.